Vanoers.nlInternationaal zakendoenBlog: Ga goed voorbereid de grens over

Blog: Ga goed voorbereid de grens over 

Vlaggen landen

Ondernemen is grenzeloos, maar de grenzen in Nederland bereikt u al snel. Wat gaat u dan doen? Over de grens heen kijken, kansen in kaart brengen en vervolgstappen zetten. Hieronder bespreken we het stappenplan in een notendop.

Stappenplan ondernemen in het buitenland

  • Voorbereiding! Voorbereiding! Voorbereiding!
  • Wat wilt u precies in het buitenland bereiken? Het verplaatsen van de productie vergt een andere intentie en voorbereiding dan het openen van een verkoopkantoor.
  • Vanuit de Nederlandse overheid zijn er verschillende, van overheidswege gesubsidieerde, programma’s die u kunnen helpen, de benodigde informatie kunnen geven over het betreffende land en nuttige adressen kunnen verstrekken. Denk hierbij aan de RVO of de KvK.
  • Brancheorganisaties en collega-ondernemers zijn bij uitstek een goede bron om te raadplegen.
  • Plan een oriëntatiereis naar het land waar u wilt ondernemen. Maak van tevoren concrete afspraken met de Nederlandse consul of ambassade, lokale overheidsinstanties, lokale investments agencies en mogelijke afnemers of leveranciers. In een aantal gevallen kunt u aanhaken bij een specifieke handelsmissie van uw regio of uw branche. In dit geval komt u meestal in contact met ondernemers die al ruime ervaring hebben met het betreffende land.
  • Als de eerste oriëntatiereis goed is bevallen, plan dan een tweede. In deze tweede oriëntatiereis is het belangrijk om naast het bezoeken van mogelijke leveranciers en cliënten, na te denken over de concrete wijze waarop u daar zou willen ondernemen. Is wat u wilt daar wel mogelijk en haalbaar? Is het hebben van een fysieke locatie of een lokale vennootschap bij verkoopactiviteiten noodzakelijk?
  • Onderzoek de wettelijke verplichtingen die nodig zijn om uw activiteiten in het betreffende land te mogen uitoefenen. Beoordeel deze in samenhang met de verplichtingen die u heeft in Nederland.
  • Beoordeel samen met uw accountant of fiscalist de gevolgen van het wel of niet hebben van een fysieke locatie al dan niet in de vorm van een lokale entiteit.
  • Maak een afspraak met uw verzekeringsadviseur en bespreek of de in kaart gebrachte risico’s verzekerd kunnen worden onder de Nederlandse polis. Maak ook een afspraak met uw bank als u financiering nodig heeft. Zekerheden van een buitenlandse dochtermaatschappij (b.v. debiteuren) financiert de bank meestal niet. Loopt de verkoop via Nederland? Dan doen ze dat meestal wel.
  • Bepaal vervolgens, middels navraag bij lokale adviseurs, hoe u uw uitbreiding vorm gaat geven.
  • Beoordeel of u lokaal mensen moet aannemen of dat u gedeeltelijk detacheert vanuit Nederland of dat u in eerste instantie krachten inhuurt via een uitzendbureau.

Het doorlopen van dit stappenplan vergroot uw kans op slagen en behoedt u in een vroeg stadium voor het inslaan van doodlopende grensovergangen.

Houd onze nieuwspagina in de gaten! In de volgende blog komen de do’s and don’ts en een aantal praktische tips aan bod.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Christiaan Cornet
Christiaan Cornet | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.