Vanoers.nlInternationaal zakendoenCoronavirus: sociale zekerheid voor thuiswerkende grensarbeiders

Coronavirus: sociale zekerheid voor thuiswerkende grensarbeiders 

Coronavirus: sociale zekerheid voor thuiswerkende grensarbeiders

Door het Coronavirus worden thans veel werknemers verzocht/verplicht om thuis te werken. Als Belgische grensarbeider – “normaal” werkzaam in Nederland en woonachtig in België – kan het (meer) thuiswerken er toe leiden dat je daardoor ineens sociaal verzekerd wordt in je woonland.

UPDATE 23 maart:

De Nederlandse Sociale verzekeringsbank heeft ondertussen via haar website aangegeven dat het thuis werken in verband met het coronavirus geen gevolgen heeft voor de sociale verzekering voor situaties waarbij men normaal over de grens woont of werkt in de EU, EER of Zwitserland. Er hoeft niets geregeld te worden. Nederland volgt hiermee België.

 

Thuiswerken grensarbeiders

Dit volgt uit de Europese regels (Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels). Hierin is bepaald dat een grensarbeider in principe onderworpen is aan de sociale zekerheid van het land waar hij werkt. Echter indien deze (ineens) een  substantieel deel verricht in diens woonland (d.w.z. ten minste 25% van de arbeidstijd) wordt het woonland bevoegd. Door het (toegenomen) thuiswerken kan de activiteit van een grensarbeider substantieel worden in het woonland. Hierdoor zou de Nederlandse werkgever verplicht worden zich te registreren in België en Belgische sociale premies in te houden en af te dragen voor de werknemer. De werknemer wordt daarbij op diens beurt geconfronteerd met allerlei wijzigingen op sociaal vlak.

 

Belgische goedkeuring

Door de bijzonder situatie hebben de Belgische autoriteiten besloten dat de periodes van thuiswerken die op Belgisch grondgebied door grensarbeiders worden verricht ten gevolge van het coronavirus bij wijze van uitzondering niet in aanmerking zullen worden genomen voor de vaststelling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving en dat zij dus geen enkele invloed zullen hebben op hun aansluiting bij de sociale zekerheid. Dit om werknemers en werkgevers te ontzien op dit vlak.

 

Vanaf 13 maart

Deze maatregel geldt vanaf 13 maart 2020 en zolang de dringende maatregelen van de Federale Staat om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken van kracht zijn. Voorlopig tot en met 5 april 2020.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden
Manager fiscaliteit
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden | Manager fiscaliteit
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.