Vanoers.nlInternationaal zakendoenCoronavirus: in België wonende ondernemer ook recht op Nederlandse tegemoetkomingen?

Coronavirus: in België wonende ondernemer ook recht op Nederlandse tegemoetkomingen? 

Coronavirus: In België wonende ondernemer ook recht op Nederlandse tegemoetkomingen?

De internationale aspecten van de diverse Coronaregelingen roepen de nodige vragen op. Zo ook ten aan zien van de Nederlandse Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

We verwijzen hier naar een nadere uiteenzetting van de regelingen en beperken ons hier tot de gevolgen van het wonen in België.

TOZO voor inwoner vooralsnog onzeker

Om in aanmerking te komen voor de TOZO  dient onder meer de zelfstandige in Nederland woonachtig te zijn, eveneens moet het bedrijf in Nederland gevestigd zijn (of de hoofdzakelijke werkzaamheden). Er kunnen zich grensgevallen voordoen, bijvoorbeeld als de ondernemer in Nederland woont , maar zijn onderneming in Duitsland gevestigd is of andersom. Het kabinet heeft hierover aangegeven dat  voor alle ondernemers goede ondersteuning  van belang is. Daarom onderzoekt het kabinet nu met spoed de mogelijkheden om deze ondernemers te ondersteunen. Daarbij wordt in ogenschouw genomen wat andere landen doen voor deze groep.

In veel gevallen kan de ondernemer ook geen aanspraak op de Belgische Coronaregelingen voor zelfstandigen maken omdat deze als voorwaarde stellen dat hij in België als zelfstandige sociaal verzekerd moet zijn.

Ten aanzien van bijstand voor levensonderhoud geldt dat elke lidstaat de verplichting heeft om haar inwoners een dergelijke vorm van bijstand te verschaffen. Als een zelfstandige met een onderneming in Nederland in een andere lidstaat woonachtig is, kan deze in het woonland een beroep te doen op sociale bijstand.

In België kan men in voorkomend geval een leefloon aanvragen bij het OCMW. Dit leefloon is evenwel minder gunstig dan de regelingen die voorzien zijn in de Nederlandse Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO).

 

 

TOGS, strikter, maar wel voor in België woonachtige ondernemer

Deze tegemoetkoming is bedoeld voor die mkb-bedrijven, zowel met als zonder personeel, die door noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies, schade lijden. Je komt in aanmerking als je voldoet aan de voorwaarden én de hoofdactiviteit van je onderneming overeenkomt met een van de in de regeling benoemde SBI-codes.

Woont men in België maar is sprake van een fysieke onderneming in Nederland die door de coronamaatregelen van de overheid in de problemen is? Dan kom je mogelijk wel in aanmerking om  eenmalig 4000 euro tegemoetkoming te ontvangen. Een van de voorwaarden is dat je onderneming een fysieke vestiging in Nederland heeft waarvan het vestigingsadres is geregistreerd in het Nederlandse handelsregister voor Kamer van Koophandel.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op en onze adviseurs helpen u graag verder!

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden
Manager fiscaliteit
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden | Manager fiscaliteit
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.