Vanoers.nlInternationaal zakendoenBelastingheffing in België over afgekocht of omgezet pensioen in eigen beheer

Belastingheffing in België over afgekocht of omgezet pensioen in eigen beheer 

markt in brussel

Per 1 april 2017 is de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen ingegaan. Op grond van die wet heeft een directeur-grootaandeelhouder (dga) tot en met 31 december 2019 de mogelijkheid om het opgebouwde pensioen in eigen beheer belastingvrij om te zetten in een oudedagsverplichting (hierna: ODV).

Internationale situaties

Zeer lang was niet duidelijk hoe andere landen, waaronder België, deze Nederlandse maatregel zouden behandelen in internationale situaties. Voor afgekochte pensioenen in eigen beheer in internationale situaties met België is er op 21 december 2017 duidelijkheid gekomen, terwijl directeur-grootaandeelhouders (hierna: dga’s) slechts tot 31 december 2017 de tijd hadden om tegen de gunstigste afkoopvrijstelling van 34,5% het pensioen in eigen beheer af te kopen.

De behandeling door België van de in Nederland deels vrijgestelde afkoop van pensioen in eigen beheer pakt in de meeste gevallen niet gunstig uit voor dga’s waarbij dit speelt.

België maakt onderscheid tussen actieve en inactieve dga’s en tussen ingegane en niet ingegane pensioenen in eigen beheer. Een dga die nog inkomsten als dga (uit de bv) ontvangt, wordt hierbij gezien als een actieve dga.

Voor actieve dga’s geldt het progressieve tarief (tot 50%). Voor inactieve dga’s geldt dat wanneer het pensioen op de normale pensioendatum of de vijf jaren daarvoor wordt afgekocht een tarief van 16,5% geldt. Zo niet, dan geldt het progressieve tarief.

Ingegane pensioenen worden in Nederland belast als de afkoopsom meer dan € 25.000 bedraagt. Zo niet dan heft alleen België tegen het eerder genoemde progressieve tarief.

Pensioen in eigen beheer afkopen

In alle gevallen dat Nederland ook heft (en niet alleen België het recht heeft om belasting te heffen), heft België belasting (afhankelijk van het bovenstaande het progressieve tarief of 16,5%) over het deel van de afkoopsom waar Nederland juist een vrijstelling voor verleent. In de meeste gevallen is dit geen voordelige behandeling van de afkoop van het pensioen in eigen beheer. Van Oers heeft in 2017 steeds aangeraden af te wachten met het afkopen van het pensioen in eigen beheer in situaties met België tot er meer bekend zou zijn. Dit nieuws zorgt ervoor dat veel van deze dga’s, die de keuze voor afkoop hebben uitgesteld, daar nu van deze keuze af zullen zien.

Overigens is nog niet bekend hoe België heft over een pensioen in eigen beheer dat is omgezet in een oudedagsverplichting (hierna: ODV). Er is een risico dat België dit omzetten ziet als een belaste handeling. Wij raden aan om pensioenen in eigen beheer in situaties met België nog niet om te zetten in een ODV, tot bekend is hoe België die omzetting zal behandelen.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Christiaan Cornet
Christiaan Cornet | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.