Vanoers.nlInternationaal zakendoenAfschaffing van speculatiebelasting en uitbreiding van beurstaks (TOB)

Afschaffing van speculatiebelasting en uitbreiding van beurstaks (TOB) 

Aandelen

De sterk bekritiseerde Belgische speculatietaks is per begin dit jaar afgeschaft. Deze taks werd geheven over de gerealiseerde vermogenswinsten van beursgenoteerde aandelen wanneer deze aandelen binnen een periode van zes maanden na aankoop weer werden verkocht. De belasting had niet het gewenste effect en zette een rem op de aandelenverkoop met een sterke daling van de inkomsten uit de beurstaks(Taks Op Beursverrichtingen) tot gevolg.

Toepassingsgebied verruimd

Daarentegen is het toepassingsgebied van de beurstaks verruimd. Voortaan zal de beurstaks ook verschuldigd zijn door beleggers die beleggen via een buitenlandse (niet- Belgische) tussenpersoon. Beleggers moeten deze belasting zelf betalen, tenzij ze kunnen aantonen dat deze al is betaald door de buitenlandse makelaar of Belgische vertegenwoordiger. De betaling dient door beleggers in principe te gebeuren op de laatste werkdag van de tweede maand die volgt op de transactie. Buitenlandse tussenpersonen moeten dat uiterlijk de maand na de transactie doen. Beleggers en buitenlandse makelaars krijgen in het kader van een overgangsmaatregel nu uitstel tot 30 juni 2017.

De plafonds van de beurstaks werden eveneens verdubbeld naar € 1.600 voor aandelen, € 1.300 voor obligaties en € 4.000 voor aandelen in gekapitaliseerde beleggingsvennootschappen. We merken nog op dat de TOB verschuldigd wordt bij zowel koop als verkoop. In veel gevallen betaalt men dus tweemaal de beurstaks. Of men winst of verlies heeft gemaakt, speelt daarbij geen enkele rol.

Van belang is derhalve na te gaan of uw buitenlandse broker de nodige inhoudingen (tijdig) verzorgt of dat u zelf nog actie dient te (laten) nemen.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Christiaan Cornet
Christiaan Cornet | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.