Vanoers.nlCorporate FinanceHet veiligstellen van uw pensioen door uw bedrijf te verkopen

Het veiligstellen van uw pensioen door uw bedrijf te verkopen 

Het veiligstellen van uw pensioen door uw bedrijf te verkopen

Ondernemers kunnen afhankelijk zijn van de verkoop van hun onderneming om hun pensioen veilig te stellen. Op het moment dat het moment daar is, nemen zij de lastige beslissing om afstand te doen van hun levenswerk en op zoek te gaan naar een koper. Het is hierbij belangrijk om op tijd te beginnen met het verkoopklaar maken van de onderneming en het creëren van waarde om uiteindelijk het juiste bedrag te verzilveren. Een belangrijk onderdeel is de afhankelijkheid van u als DGA. Op tijd de afhankelijkheid afbouwen, heeft doorgaans een waardeverhogend effect. De verkoop van de onderneming moet zowel op financieel als persoonlijk vlak het maximale resultaat opleveren.

De totstandkoming van waarde

De waarde van de onderneming wordt naast de huidige financiële resultaten en de toekomstige verwachtingen ook bepaald door risico-elementen. Een waardebepaling is een mogelijkheid om bepalende elementen en kwetsbaarheden van uw onderneming inzichtelijk te maken. Daarnaast kan een waardebepaling voor een ondernemer die toewerkt naar zijn pensioen, inzichten verschaffen of een ondernemer bij de verkoop financieel onafhankelijk zal zijn of hoeveel jaar ze nog moeten doorwerken om dit te bewerkstelligen. Een waardebepaling heeft doorgaans vanuit bedrijfseconomisch oogpunt een relatie met de strategie van uw onderneming. Doordat de uitvoering van een waardebepaling per definitie uitgaat van toekomstverwachtingen, dwingt een dergelijke analyse u om na te denken over de te varen koers en geeft het mogelijkheden om hierop in te spelen.

Afhankelijkheid van de ondernemer

Een risico-element die vaak bij mkb-ondernemingen terugkomt is een grote mate van  afhankelijkheid van de ondernemer. Een onderneming zal in dit geval minder waard zijn voor een kopende partij wanneer de ondernemer vertrekt. Het investeren in en het opbouwen van een sterk managementteam en personeelsbestand kan de afhankelijkheid van de ondernemer verlagen en de waarde van de onderneming bij verkoop hierdoor vergroten.

Verwachtingen managen

Kopers van het midden- en klein bedrijven stellen in het algemeen een aanblijftermijn van één tot drie jaar voor zodat de transitie van verkoper tot koper wordt gewaarborgd. Ondernemers die hier niet in mee willen gaan, ontvangen over het algemeen niet de maximale prijs. Het is hierdoor belangrijk voor ondernemers om de initiële verkoop van de onderneming al enkele jaren voor de geplande pensioendatum te plannen. Om de deal te optimaliseren kan het hierdoor verstandig zijn om al vijf jaar voor het beoogde pensioen voor te sorteren op de verkoop van de onderneming.

Fiscale structuur

Daarnaast kunnen bij de verkoop van de onderneming ook fiscale aspecten spelen. Het exacte percentage van de verkoopprijs dat u aan de belastingdienst moet afdragen is vaak niet eenvoudig in te schatten. Een onderneming optimaal fiscaal structureren kan bij de verkoop echter veel geld besparen. Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van de verkoop van de onderneming, wij brengen u graag in contact met onze belastingadviseurs.

Het begint allemaal met een goede voorbereiding

Voor een ondernemer die afhankelijk is van de verkoop van de onderneming voor zijn/haar pensioen is het belangrijk om op tijd te starten met de voorbereiding op de verkoop. Door op tijd na te denken en te investeren in de verkoop kan zowel op financieel als persoonlijk vlak het maximale resultaat worden behaald en kunt u genieten van uw pensioen. Dit noemen wij met trots: “de deal van uw leven!”

  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Isabelle van Ruiten
Isabelle van Ruiten | Adviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.