Vanoers.nlCorporate FinanceHet post-coronatijdperk breekt aan voor PE-partijen

Het post-coronatijdperk breekt aan voor PE-partijen 

Het post-coronatijdperk breekt aan voor PE-partijen

Toen het coronavirus in Nederland uitbrak, werden veel transacties ‘on hold’ gezet. Kopers en/of verkopers gaven de voorkeur aan om af te wachten en te bezien welke effecten de crisis zou hebben op de business. Daarnaast speelde de banken ook een belangrijke rol. Door de toegenomen onzekerheid namen financiers een afwachtende houding aan. Hierdoor kwamen sommige deals op ‘losse schroeven’ te staan. Dit lijkt de komende tijd te veranderen. Benieuwd hoe? Lees dan onderstaand artikel.

Onderzoek Intertrust Group

Medio maart, toen de coronapandemie de wereld opsloot, heeft Intertrust Group een enquête onder honderdvijftig PE-partijen afgenomen. Het doel van de enquête was onder andere het marktsentiment binnen deze sector te onderzoeken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat circa dertig procent denkt de sector de aanstaande twee jaar zal verbeteren, ongeveer de helft van de ondervraagden is optimistisch en verwacht zelfs dat de sector sterker uit de crisis komt. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bijna alle ondervraagden (92 procent) denkt dat er in de komende twee jaar een toename zal zijn van fondstransacties. PE-partijen hebben bijvoorbeeld specifieke kennis in huis en weten hoe zij noodlijdende bedrijven kunnen ondersteunen en op basis van ratio op aandeelhoudersniveau kunnen sparren. Met name bedrijven die door toedoen van de coronacrisis in zwaar weer verkeren, kunnen hiervan profiteren.

Trends in het PE-landschap

Ook geven PE-partijen aan dat deze tijd kansen biedt. Zo is ‘operationeel excellent’ altijd al een speerpunt geweest voor PE-partijen. Het verbeteren van de marges op organische wijze door bijvoorbeeld digitalisering of andere technologische ontwikkelingen toe te voegen, kan leiden tot het behoud (schokbestendiger) – of zelfs een verbetering – van de prestaties van portfoliobedrijven. Het huidige coronatijdperk draagt bij aan dat PE-partijen nogmaals kritisch naar het verdienmodel kijken van hun portfoliobedrijf. Een andere positieve trend die gesignaleerd wordt in het onderzoek van Intertrust Group, is dat verschillende PE-partijen kijken naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Landen die tekenen van herstel aantonen of sectoren waar de corona-impact gering was, komen steeds meer in trek. Daarnaast verwachten PE-partijen dat de looptijd van hun fondsen wordt verlengd. Hierdoor zal de druk op het desbetreffende fonds – en de bedrijven in het fonds – afnemen. De afgelopen jaren is duurzaamheid een belangrijke criteria geworden voor veel PE-partijen. De verwachting is dat de coronacrisis zal bijdragen en zelfs deze trend zal versnellen.

Van Oers Corporate Finance heeft veel ervaringen met PE-transacties en de verschillende smaken, zowel financieel als (operationeel) strategisch, die het PE-landschap momenteel te bieden heeft. Dergelijke deals kunnen zorgen voor een typische win-win. PE-partijen brengen expertise en een netwerk mee, waardoor deuren geopend kunnen worden wat stand-alone niet eerder is gelukt.

Meer informatie

Benieuwd naar wat een PE-partij aan uw bedrijf kan toevoegen (ook als de rentabiliteit nog niet optimaal is) of wilt u meer weten over de laatste trends, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek