Vanoers.nlCorporate FinanceHoe schaal ik op met zo min mogelijk externe financiering?

Hoe schaal ik op met zo min mogelijk externe financiering? 

Wettige vraag: Hoe schaal ik op met zo min mogelijk externe financiering?

Als ondernemer bent u degene die de grote beslissingen mag maken, wat een vrijheid! De keerzijde is dat u ook de lastige knopen moet doorhakken. Dat u tegelijk ondernemersvragen heeft én ze moet beantwoorden. Met welke vragen loopt u op dit moment rond? In de rubriek ‘Wettige vragen’ helpen we u met de beantwoording ervan. Dit keer gaan we in op de vraag: ‘Hoe schaal ik op met zo min mogelijk externe financiering?’

Laten we beginnen met wat theorie over groei en opschalen. De groeiformule gebaseerd op de Rockefeller Habits wordt daarvoor veel gebruikt. Volgens deze groeiformule kunt u zich het beste richten op de volgende vier beslissingsgebieden:

  1. Mensen: u wilt de juiste collega’s aan uw organisatie binden
  2. Strategie: die moet echt onderscheidend zijn
  3. Uitvoering: er mogen geen fouten in de executie zitten
  4. Cash: er moet voldoende geld zijn om stormen te trotseren

Bij grote beslissingen wordt vaak vooral gekeken naar omzet en winstgevendheid, maar niet naar punt 4: de cashflow. Door bedrijfsgroei smelt cash vaak als sneeuw voor de zon. Terwijl dit juist de zuurstof is voor groei. Als de cashflow op orde is, kunt u groeien met een lagere financieringsbehoefte.

Krijg inzicht in de cash conversion cycle

Een sterke cashpositie betekent een sterkere positie op de markt. Daarom wilt u als ondernemer helder hebben wat er binnenkomt en wat de cashpositie de komende drie maanden zal zijn. Een periodiek cashflowoverzicht is dan een must. Daarvoor is het belangrijk om precies in kaart te brengen hoeveel tijd er nodig is om één euro aan uitgaven om te zetten in één euro aan inkomsten. Of anders gezegd: te signaleren hoe lang geld ‘vastzit’ in het aankoop-, productie- en verkoopproces. Dat is de cash conversion cycle (ccc).

Tips voor meer doorloopsnelheid

Als de ccc verbetert, brengt dit tempo in uw bedrijf. Wat ook beter is voor uw klanten. Een aantal tips om de ccc te verbeteren, onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Verkort cyclustijden. Richt processen zo efficiënt mogelijk in, verminder doorlooptijden van projecten, factureer snel.
  2. Elimineer fouten. Geef de klant geen reden om een factuur niet te betalen.
  3. Pas uw bedrijfsmodel aan. Laat klanten bijvoorbeeld voorfinancieren met een abonnement of door een vooruitbetaling

Leidt snellere groei ook tot meer cash?

Dat zou wel moeten, als u onafhankelijk wilt blijven van financiers of investeerders. Als snellere groei ook in meer cash resulteert, dan kan uw bedrijf de eigen groei financieren. Een mooie kans hiervoor zit bijvoorbeeld in de omloopsnelheid van de voorraad. Als die hoger is dan de omloopsnelheid van de crediteuren, financieren leveranciers als het ware de voorraad. Zeker als aanhouden van voorraden en financiering van projecten geen strategisch voordeel geven, zijn die omloopsnelheden het meer dan waard om eens kritisch tegen het licht te houden. 

Vol overgave voor uw groeiambitie

Wilt u op eigen kracht groeien? Of heeft u behoefte aan (aanvullende) externe financiering? Van Oers Corporate Finance onderzoekt graag samen met u de mogelijkheden. Wij gaan de klok rond voor uw ambitie. En zetten ons vol overgave in om de juiste strategie uit te stippelen, zodat u de doelen kunt behalen die u voor ogen hebt.

Jeroen van de Merbel
Jeroen van de Merbel
Senior adviseur

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jeroen van de Merbel
Jeroen van de Merbel | Senior adviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Onze specialist gaat graag een vrijblijvend gesprek met u aan. Neem direct contact op met Alexander.