Vanoers.nlCorporate FinanceDe kas stroomt vol bij Private Equity

De kas stroomt vol bij Private Equity  

De kas stroomt vol bij Private Equity

Afgelopen jaar haalden verschillende participatiemaatschappijen (PE partijen) geld op bij investeerders. Het geld investeren bleek vervolgens een stuk lastiger. PE partijen hadden in 2019 een recordbedrag van $1.107 miljard te besteden, blijkt uit cijfers die het FD onlangs publiceerde. In dezelfde periode nam het aantal deals in Nederland echter met 29% af en daalde de dealwaarde van zeventien miljard dollar naar zes miljard dollar. Veelgenoemd argumenten voor de daling zijn tegenvallende economische groei, een onzeker politiek klimaat en bedrijven die duur verkocht worden door goedkoop kapitaal.

Minder transacties dan in recordjaar 2018

Vorig jaar werd wereldwijd door PE partijen $389 miljard besteed aan overnames. In totaal werden ruim 1.300 minder transacties gesloten dan in het recordjaar 2018 en in Nederland zien we eenzelfde trend. Het aantal transacties daalde naar 117. Het bedrag op de transactieteller eindigde nationaal zodoende op een totaal van zes miljard dollar (omgerekend ongeveer vijfeneenhalf miljard euro).

Deals die wel ‘closen’ hebben momenteel een hogere gemiddelde waarde, door de interesse van verschillende investeerders zodra er een renderende mogelijkheid langskomt (het bekende ‘pareltje op de markt’). Zo ontstaat er een investeringsklimaat waarin verschillende partijen tegen elkaar opbieden en bedrijven vaker worden overgewaardeerd. Hierdoor zijn bedrijven zo duur geworden dat de investeringen met een vijfde daalden en het bedrag op de plank naar recordhoogte steeg.

 

Het creëren van waarde en het verruimen van de investeringshorizon

Verschillende PE partijen in Nederland halen veelvuldig nieuw kapitaal op. Zo trok bijvoorbeeld Gilde Buy-Out Partners begin 2019 meer dan €1,5 miljard aan en Nordian Capital Partners haalde in de zomer van 2019 €320 miljoen op. Veel van dit geld komt uiteindelijk op de plank te liggen; het zogenaamde ‘dry powder’. Dit geld wordt niet uitgegeven aan overnames, maar belandt in de kas van de desbetreffende participatiemaatschappij.

Onderzoek door data-analytics bedrijf Preqin laat zien dat er voor het eerst minder overnames uit werden gevoerd dan fusies en ‘add-on’-transacties. De laatste categorie omvat de deals waarbij bedrijven voor langere tijd worden vastgehouden om synergievoordelen te behalen met soortgelijke platformbedrijven in de portefeuille van de investeerder. Dit laat zien dat investeerders in toenemende mate hechten aan het creëren van waarde en het verruimen van de investeringshorizon; er wordt overgegaan op een langetermijnstrategie. De langetermijnstrategie is mogelijk ook noodzaak om hogere investeringsbedragen terug te verdienen zonder al te veel toe te moeten geven op de IRR (Internal Rate of Return) van de investeringsfondsen. Vorig jaar verkochten private equity partijen wereldwijd slechts 1679 portfoliobedrijven, het laagste aantal sinds 2011.

 

Deals met participatiemaatschappijen

Benieuwd naar onze ervaring met PE partijen of interesse in een van de platform- of add-on deals die wij namens MKB-ondernemers hebben gedaan met PE partijen? Of hoe wij in de aanloopperiode naar het moment van uittreden (‘exit’) van een dergelijke partij waarde hebben toegevoegd om de overnametarget als pareltje te kunnen presenteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek