Vanoers.nlCorporate FinanceInvesteer in je organisatiecultuur

Investeer in je organisatiecultuur 

Bedrijfscultuur

Werknemers en managers geven steeds vaker een voorkeur aan ‘menselijke’ organisaties. Mensgerichte en empathische werkomgevingen bevatten meer samenwerking, minder stress, groter moraal en medewerkers worden meer flexibel. Een leider die stuurt op intrinsieke motivatie in plaats van extrinsieke motivatie kan hier dan ook grote successen mee boeken. Om deze reden wordt er vaak gekozen om de cultuur van de organisatie aan te passen of te veranderen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Organisatieculturen slecht wendbaar

Wanneer een organisatiecultuur wordt veranderd, zijn er vaak nieuwe normen en waarden die als belangrijk beschouwd worden. Medewerkers nemen deze normen en waarden niet altijd over. Vaak ontstaat er dan een kloof tussen de daadwerkelijke en de gewenste organisatiecultuur. Het is lastig om deze kloof te overbruggen en de omslag in de organisatiecultuur daadwerkelijk te maken.

Mensgerichte werkvloer

Vooral als het om een verandering naar een meer empathische, mensgerichte organisatiecultuur gaat, verloopt dit veranderproces stroef. Mensen zien het tonen van empathie naar elkaar vaak als een zwakte en vinden het lastig om empathie te tonen. Empathie is juist een hele effectieve vaardigheid op de werkvloer. Als medewerkers elkaar het gevoel geven dat ze elkaar helpen, worden ze juist intrinsiek gemotiveerd om hun doelen na te streven. Als gevolg hiervan gaan medewerkers juist harder werken.

Maak het mogelijk!

Een cultuur kan veranderd worden door de juiste normen te accentueren. In een organisatie geldt vaak dat de luidste stemmen het meest gehoord worden. Dit bepaalt vaak de heersende cultuur. Juist dit fenomeen kan ingezet worden om de juiste, nieuwe normen en waarden te accentueren binnen de organisatie. Wanneer de nieuwe normen en waarden worden geaccentueerd, verandert geleidelijk de organisatiecultuur. Dit gebeurt geleidelijk en vaak van beneden in de organisatie, naar boven. Wanneer het managent de organisatiecultuur wilt veranderen is het effectief om op zoek te gaan naar de juiste mensen om dit stemgeluid te laten horen; dit zijn als het ware een soort influencers. Geleidelijk nemen andere medewerkers deze stemgeluiden over en worden dus ook de nieuwe normen en waarden binnen de organisatie overgedragen.

Meer weten of advies nodig?

Staat u ook voor de uitdaging om uw organisatiecultuur te veranderen? Dit kan een lastige opgave zijn. Bij Van Oers hebben we specialisten in huis die uw huidige cultuur goed in kaart kunnen brengen en uw kunnen adviseren en ondersteunen in het veranderproces naar de gewenste cultuur.

Bron: HBR

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Joost Akkermans
Joost Akkermans | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek