Vanoers.nlCorporate FinanceCOVID-19 draagt bij aan vernieuwde business modellen

COVID-19 draagt bij aan vernieuwde business modellen 

COVID-19 draagt bij aan vernieuwde business modellen

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus is het voor veel bedrijven een lastige tijd. Verschillende ondernemers hebben te maken gehad met een gedwongen sluiting, teruglopende omzet en/of doorlopende kosten. Een keerzijde is dat ondernemers door het COVID-19 virus naar nieuwe verdienmodellen op zoek zijn gegaan en tal van creatieve oplossingen zijn bedacht.

De SWOT-analyse staat en dan?

Het wordt interessant als je de SWOT-analyse gebruikt als input voor de Confrontatiematrix. Bij de Confrontatiematrix ga je kijken waar de sterktes van de onderneming raakvlakken hebben met de kansen uit de markt. Daarnaast kan het ook interessant zijn waar de zwaktes van de onderneming snijvlakken hebben met kansen uit de markt. Op korte termijn is het lastig om in te spelen op het snijvlak van een zwakte van de onderneming met een kans uit de markt. Daarentegen kan dit voor de lange termijn wel het onderzoeken waard zijn.

Marktbehoefte

Dit klinkt allemaal heel logisch. Echter, begin 2020 is uit een rapport van CB Insight gebleken dat 42% van de startups faalt, omdat er geen marktbehoefte is. Het belang om de marktbehoefte in kaart te brengen is niet alleen voor startups van belang, maar ook voor de MKB-ondernemer of voor een corporate organisatie. Gedurende de “Corona-periode” is gebleken dat verschillende ondernemers de marktbehoefte in kaart hebben gebracht en hun business model hierop hebben aangepast. Restaurants moesten sluiten en zijn gaan bezorgen. Scholen mochten geen fysieke lessen geven en hebben dit vervangen door virtueel onderwijs. Waar voorheen mensen nauwelijks van “Zoom” hadden gehoord, is het nu een wereldwijd begrip. Er zijn nieuwe bedrijven ontstaan en een aantal nichemarkten zijn gigantisch gegroeid. In China is de verhuur van privéjets gigantisch gestegen doordat de reguliere luchtvaart zo goed als stil lag.

Inspelen op kansen

Door voortdurend te blijven veranderen en juist op de kansen in de markt in te spelen wordt bijgedragen aan continuïteit. De wereld verandert waardoor ook bedrijven moeten blijven veranderen en innoveren.

Vernieuwd business model

Er zijn vele creatieve ideeën en vernieuwde business modellen door ondernemers bedacht. Van Oers Organisatieadvies heeft diverse ondernemers geholpen met het doorrekenen van de verschillende business modellen. De modellen worden bedacht door de ondernemer(s) en de adviseurs van Van Oers Organisatieadvies sturen bij. Door het doorrekenen van scenario’s wordt aan de hand van de cijfers duidelijk dat bepaalde keuzes beter wel of juist niet genomen kunnen worden. De adviseurs van Van Oers Organisatieadvies trappen soms op de rem, maar als de goede richting wordt gekozen zorgen zij juist voor een versnelling van het proces.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op en onze specialisten helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Joost Akkermans
Joost Akkermans | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek