Vanoers.nlCorporate FinanceCoronavirus: kabinet breidt noodondersteuning kredietmogelijkheden uit

Coronavirus: kabinet breidt noodondersteuning kredietmogelijkheden uit 

Coronavirus: kabinet breidt noodondersteuning kredietmogelijkheden uit

Het kunnen beschikken over voldoende liquiditeiten is van cruciaal belang voor de continuïteit van uw onderneming. Zoals u in een eerder artikel in ons Coronadossier kunt lezen, heeft de overheid in dat kader een aantal bestaande regelingen zoals de Borgstelling midden- en kleinbedrijf (“BMKB regeling”) en de regeling Garantie Ondernemersfnanciering (“GO financiering”) verruimd. Het kabinet heeft nu besloten om deze regelingen verder te verruimen en aan te passen zodat deze ruimer toepasbaar en beter toegankelijk zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe regelingen voor startups en scale-ups en leverancierskrediet.

Lagere premie BMKB-regeling en verhoging garantiebudget

Om de financiering toegankelijker te maken heeft het kabinet besloten om de premie voor de BMKB-regeling te verlagen van 3,9% naar 2% van de aangevraagde financiering. Daarnaast wordt het garantiebudget van de BMKB verhoogd van de beschikbare 765 miljoen euro naar 1,5 miljard euro. Ook is besloten dat non-bancaire financiers zich kunnen accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder de coronamodule van de BMKB.

 

Verhoging garantieplafond GO-regeling

Het kabinet heeft verder besloten om het garantieplafond van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) verder te verhogen naar 10 miljard euro. Dit garantieplafond was op 17 maart 2020 al verruimd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Daarnaast is het maximale garantiepercentage verhoogd van 50% naar 80% voor grootbedrijven en 90% voor het MKB. Hierbij geldt dan wel de voorwaarde dat de onderneming is getroffen door corona. Het maximum per onderneming wordt niet verder aangepast, dit was op 17 maart al tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro.

 

Specifieke kredietmogelijkheden voor startups en scale-ups

Ook veel startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven worden getroffen door de coronacrisis. Deze bedrijven hebben vaak nog geen bancaire financiering, maar hebben nu wel behoefte aan een overbruggingskrediet. Daarom zullen op verzoek van het kabinet de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) deze kredieten gaan verstrekken. Het kabinet stelt hiervoor in eerste instantie 100 miljoen euro ter beschikking. De verwachting is dat deze regeling in de vierde week van april toegankelijk zal zijn.

 

Garantieregeling leverancierskrediet

Veel bedrijven worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Met name uit de detailhandel komen signalen dat veel ondernemers kampen met een snel teruglopende kaspositie doordat kredietverzekeraars onder druk van de coronacrisis hun kredietlimieten beëindigen of verlagen. Het ministerie van Financiën werkt momenteel in overleg met de betrokken partijen aan een borgstellingsregeling die de kredietverzekering overeind moet houden. Naar verwachting zal de garantie die hiervoor nodig is circa 12 miljard bedragen. De maatregel moet echter nog in detail worden uitgewerkt, waarna de Europese Commissie om toestemming gevraagd moet worden.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Jeroen van de Merbel
Jeroen van de Merbel
Senior adviseur
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jeroen van de merbel
Jeroen van de Merbel | Senior adviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek