Vanoers.nlCorporate FinanceCoronavirus en de impact op het MKB

Coronavirus en de impact op het MKB 

Coronavirus en de impact op het MKB

Het Coronavirus blijft wereldwijd om zich heen grijpen en heeft inmiddels ook de Nederlandse economie behoorlijk in haar greep. Beursgenoteerde bedrijven kregen begin deze week wederom zware klappen en het MKB beleeft zware economische tijden door de uitbraak. Met name bij kleine en middelgrote bedrijven komen de klappen hard aan. MKB-bedrijven kenmerken zich door hogere bedrijfsspecifieke risicofactoren, bijvoorbeeld de afhankelijkheid van een bepaalde klantenconcentratie of beperkte spreiding in activiteiten. Daardoor kunnen zij minder grote klappen opvangen. Waar de hardste klappen vallen, welke maatregelen u als MKB-ondernemer kunt nemen en waar mogelijk kansen liggen, leest u in onderstaand artikel.

Hardste klappen in bepaalde branches

Het zal u niet ontgaan zijn, maar luchtvaartmaatschappijen en aanverwante bedrijven beleven momenteel zware tijden. Zo kondigde KLM aan dat zij minimaal 1.500 banen gaan schrappen. Hierdoor verkeert de reisbranche ook in zwaar weer. Daarnaast, door de aangekondigde maatregelen, hebben horecaondernemers en de evenementenbranche het momenteel zwaar te verduren. Bedrijven die actief zijn in de zorgbranche of toeleverancier zijn van een zorgbedrijf, laten daarentegen een verbetering zien. Ook bedrijven die gericht zijn op primaire levensmiddelen, zoals supermarkten, ervaren voorlopig een beperkt tot in sommige gevallen zelfs een positief effect.

 

Overheidsmaatregelen voor MKB-bedrijven

De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat zij € 37 miljard beschikbaar stelt om de economische klappen op te kunnen vangen. Een van de bekendste voorbeelden is de arbeidsduurverkorting. Deze kan door iedere ondernemer worden aangevraagd om de personeelskosten te limiteren bij een aantoonbaar terugvallende omzet. Een tweede belangrijke maatregel die de overheid heeft aangekondigd voor MKB-bedrijven in financiële problemen door het Coronavirus, is uitstel aanvragen voor de betaling van belasting (omzet-, inkomsten-, vennootschaps-, en/of loonbelasting). Daarnaast zijn er nog tal van andere fiscale maatregelen genomen door de overheid. Onze fiscale collega’s schreven hier al een interessant artikel over.

Als ondernemer kunt u zelf ook diverse maatregelen nemen om uw liquiditeitspositie te verbeteren. Bijvoorbeeld het verscherpen van uw aandacht voor het werkkapitaal. Maak duidelijke afspraken met afnemers en zorg dat uw afnemers zich hieraan houden. Ga ook het gesprek met uw bank aan. Bespreek een mogelijke verruiming van de rekening-courant faciliteit of opschorting van de aflossingen. Indien noodzakelijk kunt een Borgstelling MKB-krediet (BKMB) aanvragen. De specialisten van Van Oers Organisatieadvies hebben daarnaast nog andere maatregelen opgesomd om uw liquiditeiten te verbeteren. Deze corona maatregelen zijn in dit artikel beschreven.

 

Gevolgen voor de fusie- en overnamemarkt

De laatste jaren was er vanwege een aantal gunstige factoren, waaronder de hoogconjunctuur en beschikbaarheid van geld, sprake van een typische verkopersmarkt. Met andere woorden, veel ondernemers boden hun onderneming ter overname aan in de wetenschap dat er zeer gunstige verkoopvoorwaarden tot stand gebracht konden worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit gaan veranderen. Ondernemers zijn momenteel gefocust op het op orde brengen van hun onderneming en de schade als gevolg van het Coronavirus zoveel als mogelijk te beperken. Daarnaast zullen kopers, zowel strategisch als financieel, meer aandacht hebben voor de bescherming van hun bedrijven of voor hun portfolio. Ook de grondhouding van de banken inzake hun bereidheid om overnames te financieren zal hier van invloed op zijn. Deze invloeden zullen naar verwachting tot uiting komen in de koopprijs of de onderliggende voorwaarden. De verwachting is dat de koopprijs vaker een earn-out zal bevatten, omdat het behalen van de prognose onzekerder is geworden. Dat hoeft echter niet ongunstig uit te pakken voor u als ondernemer. Daarnaast zullen ook in kritische tijden bepaalde (niche)markten kunnen profiteren van specifieke omstandigheden en tegen de markt in kunnen blijven groeien.

 

Meer informatie

Bent u van plan om uw onderneming op de korte termijn te verkopen of zou u eens verder willen sparren over mogelijke (groei)kansen in deze bijzondere omstandigheden? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek