Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlCorporate FinanceConsolidatieslag en positieve vooruitzichten installatiebranche creëren momentum voor verkopers

Consolidatieslag en positieve vooruitzichten installatiebranche creëren momentum voor verkopers 

Consolidatieslag installatiebranche, positief voor verkopers

Als gevolg van positieve ontwikkelingen van de Nederlandse economie, zit de bouw- en installatiebranche de laatste jaren weer sterk in de lift. Op dit moment is de installatiebranche zelfs een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Het einde van de groei is voorlopig nog niet in zicht. Dit gaat gepaard met consolidatie van de bouw- en installatiebranche, zo waren er circa 400 fusies en overnames in 2018 in deze sector.

Prijzen nemen toe

Waar grote spelers op de markt een buy-and-build strategie implementeren, proberen MKB-ondernemingen hun continuïteit te waarborgen door te fuseren. Deze toenemende mate van activiteit voor wat betreft fusies en overnames beïnvloedt de betaalde multiples voor de MKB bedrijven in deze sector, waar volgens onderzoek de gemiddelde EBITDA multiple in de bouw- en installatiebranche met circa 9% toegenomen in 2 jaar. Dit maakt de bouw- en installatiebranche de sterkste groeier van alle sectoren de afgelopen jaren.

M&A trends

Waar voorheen voornamelijk bedrijven uit faillissement werden overgenomen, worden tegenwoordig ook meer gezonde bedrijven overgenomen, door onder andere de krapte op de arbeidsmarkt. Grote spelers op de markt weten zo kostbaar gespecialiseerd personeel aan zich te binden, waar overnametargets zelfstandig onvoldoende dekking realiseren om met deze specialisten een bestendig businessmodel te kunnen vormen. Zo nam De Groot Installatiegroep in 2015 zowel Ruitenbeek Installatietechniek als installatiebedrijf Van Der Graaf over uit een faillissement. Hoppenbrouwers nam Verhoeven Elektrotechniek en Van Wijlen Duurzame Installatietechniek over uit een faillissement, maar nam vervolgens ook het financieel gezonde Van Bon Installaties en Piels Technische Installaties over. Van Dorp Installatietechniek nam het wankelende Van Galen Klimaattechniek en het in zwaar weer terechtgekomen Verkaart Groep over, maar versterkte vervolgens ook haar strategische positie door de gezondere activiteiten van Aircoheat, Holland Koeling en ABO Klimaat over te nemen en te integreren in een nieuw pand in Nieuwegein. De consoliderende partijen versterken zo hun positie tot middelgrote installatiebedrijven van Nederland.

Engie Ventures & Integrated Solutions, heeft in 2018 duurzame energie specialisten Installect en EV-box overgenomen om in te spelen op de trend van verduurzaming. En begin 2019 heeft met de participatie van Active Capital in Schahlled, een Duitse installateur van ledverlichting, sinds tijden weer een private equity deal plaatsgevonden binnen de installatiebranche.

Overname en M&A trends

Top 5 grootste spelers

Engie Services blijft volgens Cobouw50 de onbetwiste marktleider onder de installatiebedrijven. Ook vorig jaar voerde het voormalige Cofely al de top 20 aan van de installatiebedrijven op de Cobouw-ranglijst. Samen met Croonwolter & Dros, Spie Nederland, Strukton Worksphere en Unica Installatiegroep vormen zij de top 5 grootste installatiebedrijven van Nederland.

Kansen en vooruitzichten

Waar de aantrekkende woningmarkt de afgelopen jaren de drijfveer achter de groei van deze sector was, maakt dit in de toekomst plaats voor vraag vanuit de utiliteitsbouw en infrastructuur. Door de schaarste in personeel en materialen wordt de groei van de woningbouw komende jaren afgezwakt. De groei in de utiliteitsbouw zal voornamelijk voortkomen uit de toenemende vraag naar zorg- en onderwijsgebouwen. De verhoogde overheidsbudgetten met betrekking tot infrastructuur resulteren in de toenemende vraag vanuit dit segment.

Op de langere termijn liggen er kansen voor de installatiebranche om haar werkveld te vergroten. Door niet enkel installaties te leveren maar ook het gebruiksnut van installaties te verkopen, kan er een langer durende klantrelatie worden gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is het leveren van licht in plaats van een lamp. De duurzaamheidsopgave biedt daarnaast voor installatiebedrijven een grote kans om extra omzet te genereren.

Naar aanleiding van de aanhoudende groeiverwachtingen voor de installatiebranche en de toenemende schaarste aan goed opgeleid personeel vindt er een consolidatieslag plaats. Voor middelgrote MKB-installateurs is dit wellicht een goed moment na te denken over hun ondernemingshorizon gezien de huidige verkopersmarkt.

Expertise Van Oers Corporate Finance binnen bouw- en installatiebranche

Het team van Van Oers Corporate Finance heeft over de jaren via verschillende projecten expertise binnen de bouw- en installatiebranche opgebouwd. Zo heeft Van Oers Corporate Finance Climatic, specialist in klimaatinstallaties, begeleid bij een MBI, W-installateur Dekker van Geest geadviseerd bij de verkoop aan Batenburg Beheer en Jos Vrolijk ondersteund bij een carve-out van de agrarische bouwactiviteiten uit de Vrolijk Groep.

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek