Alles weten over het oprichten van een vennootschap?

vergadering
vennootschap oprichten met van oers

Procedure vennootschap oprichten

Als u de Nederlandse markt wil betreden heeft u twee mogelijkheden: u kunt een vennootschap oprichten of een vestiging openen. In vergelijking met een vestiging beschikt u met een vennootschap wel over een separate rechtspersoon in Nederland.

Keuze voor een rechtsvorm

Bij het oprichten van een vennootschap heeft u de keuze uit verschillende rechtsvormen. Wat voor u de meest geschikte is, hangt af van factoren als de beoogde bedrijfsstructuur, de hoedanigheid van de aandeelhouder(s), het land van vestiging van de aandeelhouder(s) en de activiteiten die in Nederland worden ontplooid.

vennootschap oprichten met van oers

BV, NV of Coöperatie oprichten?

De meest voorkomende rechtsvormen in Nederland zijn de Besloten Vennootschap (BV) en de Naamloze Vennootschap (NV). In bepaalde situaties kunt u ook kiezen voor de oprichting van een Coöperatie. De belangrijkste verschillen tussen deze rechtspersonen:

  • BV: geen minimum aandelenkapitaal, ten minste een aandeelhouder en bestuurder nodig.
  • NV: minimum aandelenkapitaal € 45.000, ten minste een aandeelhouder en bestuurder nodig.
  • Coöperatie: geen kapitaaleisen, ten minste twee leden nodig.
vennootschap oprichten met van oers

Rechtspersoon oprichten

De oprichting van een rechtspersoon verloopt altijd via een Nederlandse notaris. De wettelijke identificatieregels in Nederland zijn strikt. Voor de notaris aan de slag kan, dient u een aantal documenten van de oprichter(s), aandeelhouder(s) en bestuurder(s) aan te leveren. Dezelfde identificatieregels gelden als u samenwerkt met financiële adviseurs of een bankrekening opent. Zorg dus dat u deze documenten tijdig verzamelt.

Vennootschap oprichten: inschrijving handelsregister en belastingdienst

Na de oprichting schrijft de notaris de vennootschap in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Via de Kamer van Koophandel (KvK) wordt de vennootschap bij de Belastingdienst aangemeld. De Belastingdienst registreert de vennootschap voor de diverse belastingen. U ontvangt het KvK inschrijfnummer en de fiscale nummers op het adres van de rechtspersoon.

vennootschap oprichten met van oers

Advies over het oprichten van een vennootschap?

Graag helpen we u met het verzamelen, vertalen, invullen en aanleveren van alle documenten en formulieren – zodat u de procedures soepel kunt doorlopen. Wilt u kennismaken of heeft u een vraag over het oprichten van een vennootschap?

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaal
Benieuwd hoe we uw bedrijf verder helpen met het oprichten van een vennootschap?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek