Vanoers.nlCorporate FinanceHoe maak ik mijn onderneming verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn onderneming verkoopklaar? 

Hoe maak ik mijn onderneming verkoopklaar?

U kunt er niet omheen dat de fusie- en overname markt de laatste jaren ‘booming’ is. Dit is mede te danken aan de lage renten en de hoeveelheid risicokapitaal dat aanwezig is in de markt. Ook de sterke binnenlandse economie zorgt ervoor dat ondernemingen mooie winsten realiseren en dat ondernemers (waaronder veel babyboomers) bij een bedrijfsverkoop veel waarde uit de risicosfeer kunnen halen.

Wanneer u nadenkt over de toekomst van uw onderneming behoort een bedrijfsoverdracht natuurlijk ook tot één van de mogelijkheden. De logische vraag die zich voordoet wanneer u serieus na gaat denken over deze stap, is wat u nodig heeft om een dergelijk optie tot een succes te maken. Hier kunnen we heel kort over zijn; het draait namelijk allemaal om goede voorbereiding. Het klaar maken van uw onderneming voor een eventuele verkoop zal tussen de drie en zes jaar in beslag nemen. In dit artikel nemen wij u mee in de noodzaak van de deze voorbereidingen en waar u allemaal aan moet denken.

Het opzetten van een sterke juridisch een fiscale structuur

Belangrijk is om goed na te denken over het opzetten van een gewenste juridische structuur, waarbij de fiscale consequenties van een verkoop zo beperkt mogelijk worden gehouden. Wanneer bijvoorbeeld de eigenaar in privé eigenaar is van de over te dragen onderneming dient over de volledige verkoopwinst belasting betaald te worden.

Met het oog op een mogelijke bedrijfsoverdracht bestaat in het Nederlandse MKB de ideale bedrijfsstructuur uit (ten minste) drie vennootschappen;

  1. een top-holding, waarin het pensioen en uitsluitend voor privé aangewende materiele vaste activa zijn ondergebracht;
  2. een tussen-holding waarin het bedrijfsonroerend goed (en eventueel de machines) zijn ondergebracht;
  3. één of meerdere werkmaatschappijen waarin alle bedrijfsgebonden activiteiten vallen.

Het inzetten van deze structuur biedt u als ondernemer de mogelijkheid om wanneer u daadwerkelijk wilt overgaan tot een overdracht, u alsnog kunt bezien of alleen de werkmaatschappij of tevens het onroerend goed wordt overgedragen. Het realiseren van de juiste juridische structuur, zonder dat dit onderhevig is aan belastingheffing, vereist over het algemeen drie tot zes jaar. Houd hierbij wel in gedachte dat hoe eerder dit proces in gang gezet wordt, des te groter de mogelijkheden zijn.

 

Verlaag de risico’s

Een groot deel van het verkoopklaar maken van uw onderneming houdt verband met het verlagen van het ondernemingsspecifieke risico. Denk hierbij aan het terugbrengen van de afhankelijkheid van de dga, waarbij een groot deel van het klantencontact wordt overgedragen aan de bedrijfsleider of het management. Daarnaast kan worden gedacht aan het aanbrengen van een goede spreiding in het klantbestand, het verminderen van de afhankelijkheid van de leveranciers en het verhogen van de kwaliteit van de interne administratieve organisatie. Onze ervaring leert dat kopers veel waarde hechten aan deze elementen. Een goede voorbereiding door te werken aan bovengenoemde punten heeft over het algemeen dan ook een waardeverhogend effect.

Ongeacht de vraag of de tijd rijp is om over te gaan tot bedrijfsoverdracht kan met zekerheid worden gesteld dat de tijd altijd rijp is om bij de overweging tot een bedrijfsoverdracht stil te staan en op voorhand de nodige voorbereidingen te treffen.

 

Meer informatie

Uiteraard beantwoorden wij graag uw vragen omtrent dit onderwerp. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Klanten die u voor zijn gegaan

Samenwerking met Van Oers Corporate Finance

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek