Vanoers.nlIk wil graag een transportbedrijf opstarten, waar moet ik rekening mee houden?
Ik wil graag een transportbedrijf opstarten, waar moet ik rekening mee houden?

Inschrijven KvK

Vaak begint het opstarten van een bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daar worden o.a. de activiteiten beschrijven en krijgt u een SBI-code. Voor transportbedrijven is dat code 4941 “beroepsgoederenvervoer over de weg”.

Vervolgens zal de fiscus een formulier opgaaf startende ondernemers uitreiken op grond waarvan een fiscaal nummer wordt uitgereikt en wordt bepaald met welke belastingen (BTW, VPB, Loonheffing etc) uw onderneming te maken krijgt.

 

CAO

Gaat u ook werken met personeel (chauffeurs) dan gaat de CAO beroepsgoederenvervoer een rol spelen. Hiervoor verwijzen we u graag naar dit antwoord.

 

Buitenlandse btw en dieselaccijzen

Vervolgens kan de buitenlandse btw en de dieselaccijnzen nog een ril spelen wanneer u ervoor kiest bijvoorbeeld te tanken in België. U leest er hier meer over.

 

Eurovergunning

Daarna kunt u helaas nog niet actief starten met uw transportbedrijf. U heeft eerst een eurovergunning nodig, welke wordt afgegeven door het NIWO.

De Eurovergunning is de ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg, moeten in bezit zijn van de Eurovergunning. Wilt u een bedrijf starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg, dan moet u dus eerst een Eurovergunning aanvragen bij de NIWO. Beroepsgoederenvervoer is het tegen betaling vervoeren van goederen in opdracht van derden. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Het laadvermogen staat vermeld op het kentekenbewijs. Niet alleen vrachtauto’s, maar ook bestelauto’s zijn vanwege hun laadvermogen in veel gevallen vergunningplichtig.

De Eurovergunning is vijf jaar geldig en kan daarna worden verlengd. U moet ten alle tijde aan de vergunning voorwaarden voldoen. Wijzigingen binnen uw onderneming kunnen gevolgen hebben. Treedt bijvoorbeeld de vervoersmanager (met vakdiploma) terug, dan moet u zorgen voor een vervanger.

 

NIWO

U kunt uw NIWO transportvergunning aanvragen en verlengen bij het digitale ondernemersloket van de NIWO. Het is wel belangrijk dat uw gegevens bij de Kamer van Koophandel correct zijn.

Om deze vergunning (-en) te verkrijgen moet u en uw onderneming voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Hier leest u daar meer over.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Manager accountancy
Direct contact

Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.