Vanoers.nlHoe kan ik buitenlandse btw en accijnzen op transport terugvorderen?
Hoe kan ik buitenlandse btw en accijnzen op transport terugvorderen?

Terugvragen buitenlandse btw

Ondernemers kunnen tot en met 30 september van het lopende jaar een verzoek indienen om de buitenlandse btw, met betrekking tot EU-landen, terug te vragen die in het jaar ervóór aan hen is gefactureerd. Het is hierbij relevant dat de betreffende ondernemer geen btw-aangiften indient in het EU-land waar de btw wordt teruggevraagd. Vanzelfsprekend moet de aangerekende btw worden gebruikt voor de btw-belaste activiteiten van de betreffende ondernemer.

 

Elektronisch teruggaveverzoek

Aangehaald verzoek betreft een elektronisch teruggaveverzoek, welke de Nederlandse Belastingdienst doorstuurt naar de Autoriteiten binnen Europa. Vóórdat een dergelijk verzoek kan worden gedaan, dient de betreffende ondernemer eerst inlogcodes aan te vragen (gebruikersnaam en wachtwoord) om in te kunnen loggen op het platform. Desgewenst kunnen wij laatstgenoemde aanvraag en de teruggaafverzoeken verzorgen. Let wel, de aanvraag tot afgifte van de inlogcodes kan een aantal weken duren. Zorg er derhalve voor dat de inlogcodes tijdig worden aangevraagd.

Factuurvereisten

EU-ondernemers kunnen voorts een verzoek indienen om de buitenlandse btw, met betrekking tot sommige landen buiten de EU, terug te vragen welke aan hen is gefactureerd. Dit kan doorgaans tot en met 30 juni van het lopende jaar voor de btw welke betrekking heeft op het jaar ervóór en dient doorgaans schriftelijk te worden ingediend. Voor alle bovengenoemde verzoeken geldt dat de facturen met btw dienen te voldoen aan de factuurvereisten.

Terugvragen buitenlandse dieselaccijns

In een aantal landen binnen Europa is het mogelijk een (deel) van de dieselaccijns terug te vragen op brandstof. Op welke wijze dit mogelijk is, hangt af van het land waarin de dieselaccijns wordt teruggevraagd. In tegenstelling tot het terugvragen van buitenlandse btw geldt voor het terugvragen van dieselaccijns geen uniforme Europese werkwijze. Wij verzorgen de teruggaven veelal voor transportbedrijven die ook in België tanken. Met betrekking tot België dienen de verzoeken schriftelijk ingestuurd te worden naar de Belgische Belastingdienst.

Vergunning

Vóórdat een dergelijk verzoek ingestuurd kan worden is een vergunning nodig. Aanvraag tot afgifte duurt veelal 6 tot 8 weken. Raadzaam is derhalve om tijdig de vergunning aan te vragen (met behulp van uw adviseur). Vraag gerust naar de mogelijkheden en andere formaliteiten in dit kader. Wij helpen u graag verder op weg!

Hulp nodig?

Het transportteam van Van Oers is u uiteraard graag behulpzaam bij het aanvragen van een eurovergunning.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw-specialist
Direct contact
Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.