Vanoers.nlIk wil een NIWO transportvergunning aanvragen of verlengen, wat nu?
Ik wil een NIWO transportvergunning aanvragen of verlengen, wat nu?

Transportvergunning

U kunt uw NIWO transportvergunning aanvragen en verlengen bij het digitale ondernemersloket van de NIWO. Het is wel belangrijk dat uw gegevens bij de Kamer van Koophandel correct zijn. De voorwaarden om voor een vergunning in aanmerking te komen zijn hier toegelicht. Als u hieraan voldoet, verstrekt de NIWO het aantal eurovergunningen waarom u heeft gevraagd bij uw aanvraag.

 

Kreditwaardigheid

Bij de voorwaarden speelt in principe het aantal vergunningen niet, behalve voor de kredietwaardigheidstoets. Hoe meer vergunningen u nodig heeft, hoe hoger uw kredietwaardig vermogen dient te zijn. Vaak zal het aantal vergunningen gelijk zijn aan het aantal vrachtwagens dat u heeft of gaat inzetten. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, alleen dient u zich te beseffen dat een vrachtwagen zonder vergunning niet de weg op mag. Kortom heeft u meer wagens dan vergunningen, dan zullen ze niet gelijktijdig allemaal de weg op kunnen.

 

Risicobedrijf

Bij de beslissing op uw aanvraag stelt de NIWO vast of uw bedrijf wordt aangemerkt als zogeheten risicobedrijf. Hiervan is sprake als uw eigen vermogen (lees: kredietwaardig vermogen) is aangevuld met een achtergestelde lening of als de solvabiliteitsratio (eigen vermogen t.o.v. totale vermogen) lager is dan 20%. De NIWO toetst deze ‘risico’ bedrijven jaarlijks op kredietwaardigheid. Een risicobedrijf moet dit aan de hand van financiële gegevens, zoals een jaarrekening, een vermogensopstelling of een belastingaangifte aantonen. Hierbij hoeft dan geen deskundigenverklaring te worden afgegeven.

 

Verlengen van de vergunning

Het verlengen van de vergunning (-en) gebeurt doorgaans 1x per 5 jaar. Het feit of uw onderneming over vergunningen beschikt en hoeveel er dat zijn en tot wanneer ze geldig zijn, is te raadplegen in een openbaar register via de website van de NIWO

 

Hulp nodig?

Het transportteam van Van Oers is u uiteraard graag behulpzaam bij het aanvragen van een eurovergunning.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Direct contact
Van Oers Transport en Logistiek
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.