Vanoers.nlWaar let ik op tijdens een bedrijfsovername?
Waar let ik op tijdens een bedrijfsovername?

Wanneer u nadenkt over een bedrijfsovername is het belangrijk om rekening te houden met verschillende zaken. Zo kijkt u natuurlijk allereerst naar de financiƫle situatie, maar er zijn nog meer zaken waar u over na moet denken. Zorg dat u het verdienmodel begrijpt, verdiep u in de bedrijfscultuur, ga na uit wat voor type klanten en waar de samenstelling van de huidige klantenkring uit bestaat, bekijk het personeelsbestand, onderzoek de staat van de bedrijfsmiddelen en niet onbelangrijk: wat is het verkoopmotief van de huidige eigenaar?

Waarom zou ik een bedrijf overnemen?

Waarom zou u een onderneming starten als u ook al kunt profiteren van de naamsbekendheid en klantenkring van een bestaande onderneming? Daarnaast kunnen er verschillende strategische motieven zijn die een eventuele bedrijfsovername voor u interessant kunnen maken, zoals het versterken van het marktaandeel, het verbreden van het productportfolio of kostenvoordelen realiseren. Reden genoeg om een bedrijfsovername te overwegen. Toch is het goed om te weten dat een bedrijfsovername complexer is dan het ogenschijnlijk lijkt.

Wat voor opties zijn er wanneer het gaat om bedrijfsovernames?

Het is zover, u bent eruit. Alle opties heeft u overwogen en de beslissing is gemaakt: u gaat een bedrijf overnemen. Wanneer u deze beslissing heeft genomen is het tijd om na te denken over de drie opties;

  1. Strategische acquisitie
    De naam zegt het al, het bedrijf wordt overgenomen door een strategische koper. Zoals bijvoorbeeld een concurrent, een leverancier of afnemer, of een branchevreemd bedrijf. Dit kunnen dus allerlei partijen zijn, die met de acquisitie, een strategische voordelen kunnen realiseren.
  2. Kiezen voor een Management buy-in (MBI)
    In dit geval kiest u, vanuit een loondienst achtergrond, ervoor om zich in bedrijf in te kopen en/of over te nemen, waar u op dat moment niet werkzaam bent.
  3. 3. Kiezen voor een Management buy-out MBO)
    Bij een Management buy-out kiest u ervoor om de eigenaar van het bedrijf waar u werkzaam bent uit te kopen en daarmee het bedrijf over te nemen.

Hoe gaat een bedrijfsovername in zijn werk?

Voor u daadwerkelijk besluit om een bedrijf over te nemen is het vanzelfsprekend belangrijk dat u grondig onderzoek doet naar het bedrijf dat u over wilt nemen. Wij helpen u hier graag bij en hebben de te doorlopen stappen voor u op een rij gezet.

Bekijk het stappenplan bedrijfsovername

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Direct contact

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.