Vanoers.nlTransport en logistiekVanaf 1 maart meldingsplicht buitenlandse transporteur

Vanaf 1 maart meldingsplicht buitenlandse transporteur 

Meldingsplicht internationale chauffeurs

Wij hebben al eerder een artikel geschreven over de meldingsplicht van een buitenlandse transporteur.

Op 1 maart 2020 is namelijk de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in werking getreden. Deze nieuwe wetgeving geldt voor buitenlandse werkgevers en zelfstandigen die in Nederland aan het werk gaan. Om boetes te voorkomen, is het van belang dat u erop toeziet dat uw opdrachtnemer zich aan alle regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden houdt.

Beeld over 2020 (bron: TTM)

Uit het rapport ‘staat van de Migratie 2021’ blijkt een globaal beeld van de aard en omvang van de detachering naar Nederland in 2020. Het grootste deel van de meldingen wordt gedaan in de sector ‘goederenvervoer over de weg’. Van de 238.108 meldingen waren dat er 198.849 in de sector wegtransport. Meeste daarvan komt uit Polen. In de cijfers valt op dat een aanzienlijk deel van de gemelde werknemers personen met een niet-EU nationaliteit betreft, vooral door in Polen en Litouwen gevestigde bedrijven. Het betreft voor beide EU-lidstaten voornamelijk personen met de Oekraïense of Wit-Russische nationaliteit. Dit is vooral zichtbaar bij meldingen in het wegtransport.

Het is te makkelijk om alle meldingen als harde cijfers en specifieke chauffeurs te zien, meldt het rapport zelf al. “Omdat de meldingsplicht en het meldsysteem nog nieuw zijn, moeten de cijfers die beschikbaar zijn met de nodige voorzichtigheid worden bezien. Vermoedelijk is nog sprake van ondermelding.” In het wegtransport is het beeld nog schimmiger. “In deze sector worden voornamelijk jaarmeldingen vooraf gedaan, waarbij nog niet vaststaat of de gemelde personen daadwerkelijk naar Nederland komen. Het vermoeden is dat er bedrijven zijn die voor alle chauffeurs vooraf een over de weg kunnen in beginsel gebruik maken van de mogelijkheid om een jaarmelding doen. Zij kunnen daarmee vooraf een melding doen voor een jaar, waarbij nog niet vaststaat of de gemelde personen daadwerkelijk naar Nederland komen.” Daarom kunnen uit de cijfers, hoe zwart op wit ook, geen harde conclusies worden getrokken over het aantal buitenlandse chauffeurs die werkzaam zijn in de Nederlandse transportsector.

Meer informatie

Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!