Vanoers.nlTransport en logistiekVanaf 1 maart 2020 meldingsplicht buitenlandse transporteur

Vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht buitenlandse transporteur 

Meldingsplicht internationale chauffeurs

Op 1 maart 2020 is namelijk de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in werking getreden. Deze nieuwe wetgeving geldt voor buitenlandse werkgevers en zelfstandigen die in Nederland aan het werk gaan. Om boetes te voorkomen, is het van belang dat u erop toeziet dat uw opdrachtnemer zich aan alle regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden houdt.

Tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten

De WagwEU is van belang voor ondernemingen waarbij via een buitenlandse werkgever tijdelijk een buitenlandse werknemer wordt gedetacheerd. De nieuwe wet is ook van belang voor ondernemers die voor een tijdelijke opdracht gebruikmaken van een buitenlandse zelfstandige. De wet is niet van toepassing op buitenlandse werknemers die tijdelijk in dienst treden van een Nederlandse werkgever.

Effect op de transportsector

Buitenlandse transporteurs die in Nederland goederen vervoeren, zijn vanaf 1 maart 2020 verplicht dit te melden. Een uitzondering geldt als de goederen alleen door Nederland vervoerd worden, zonder te laden of te lossen.

Voor wie geldt de verplichte melding?

De meldingsplicht geldt voor buitenlandse werkgevers en zelfstandigen uit de Europese Unie, een ander land binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.

Wanneer melden?

U bent vanaf 1 maart 2020 verplicht uw nieuwe diensten te melden. U kunt diensten die op of na 1 maart beginnen echter al vanaf 10 februari 2020 melden.

Jaarmelding

U kunt gebruik maken van de jaarmelding als u als dienstverrichter of zelfstandige werkzaam bent in de sector Goederenvervoer over de weg (SBI H 49.4). Dit geldt ook als u in opdracht van een in Nederland gevestigd bedrijf diensten levert. In deze gevallen hoeft u zich maar één keer per jaar te melden.

Hoe kan ik melden?

Voor meldingen is een speciale website beschikbaar. Meldingen dient u digitaal in te dienen. Dit kan onder meer met behulp van eHerkenning.

Meer informatie

Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

 

Bron: SRA

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!