Vanoers.nlTransport en logistiek, DuurzaamheidsadviesVan Oers Duurzaamheidsadvies ondersteunt transportondernemers in verduurzamingsopgaven

Van Oers Duurzaamheidsadvies ondersteunt transportondernemers in verduurzamingsopgaven 

Duurzaamheidsadvies

Nederland heeft zich in het regeerakkoord de ambitie gesteld om in 2030 de CO2-uitstoot t.o.v. 1990 met 60% te hebben verlaagd. Dit raakt direct aan de transportsector, omdat bijna een kwart van de totale CO2 uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door vervoer en transport. De insteek van de regering is een reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen, en uiteindelijk een volledige overstap naar duurzame alternatieven zoals volledig elektrisch rijden. De regering heeft dan ook verschillende verplichtingen en plannen aangekondigd rond het thema verduurzaming in de transportsector. De Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten (hierna: SRA) heeft de belangrijkste opgaven in dit kader voor de transportsector in beeld gebracht in de vorm van een Urgentietijdlijn Duurzaamheid (zie: Urgentietijdlijn duurzaamheid (sra.nl)).

Urgentietijdlijn Duurzaamheid

Uit de Urgentietijdlijn Duurzaamheid van de SRA volgen o.a. de volgende opgaven voor de transport sector:

  1. Per 2022 mogen alleen nog vrachtwagens met emissieklasse 6 of elektrische trucks een milieuzone van een aantal steden in Nederland binnenrijden;
  2. De invoering van zero-emissie binnensteden vanaf 2025;
  3. Er ligt een voorstel om vanaf 2026 een vrachtwagenheffing te laten gelden voor alle binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kilo, waarbij de hoogte van de heffing afhangt van de milieukenmerken en het gewicht van een vrachtwagen;
  4. ETS-systeem voor brandstof-leveranciers vanaf 2026 waarbij de leveranciers hun emissies met emissierechten moeten dekken. Deze rechten kunnen na veiling door de overheid worden gekocht of verkocht. Hierdoor ontstaat een marktprijs voor CO2-rechten. Deze emissierechten zullen steeds schaarser worden wanneer het emissieplafond door de jaren zal dalen, met het gevolg dat deze ook duurder worden.

De invoering van de milieuzones en het zicht op het invoeren van minstens 30 zero-emissie binnensteden waarbij nog alleen volledig uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens de steden binnen mogen rijden, verplicht de transportondernemer om op de korte maar ook langere termijn na te denken over de investering in duurzame vervoersmiddelen.

Het invoeren van de emissiehandel (ETS) voor brandstof-leveranciers zal uiteindelijk leiden tot het doorberekenen van hogere brandstofprijzen aan de afnemer. De transportondernemer die zal betalen voor deze alsmaar stijgende CO2-prijs, zal de afweging moeten maken om de hogere prijs te betalen of te investeren in emissie reducerende vervoersmiddelen. Met het voorstel voor de vrachtwagenheffing per gereden kilometer op de snelwegen en een aantal lokale en regionale wegen geldt tevens, hoe schoner en lichter de vrachtwagen, hoe lager de heffing die de transportondernemer betaalt. Ook deze maatregel verplicht de transportondernemer om op langere termijn na te denken over de investering in de elektrificatie van het wagenpark.

Wat kan Van Oers Duurzaamheidsadvies voor de transportondernemer betekenen?

De adviseurs van Van Oers kunnen u begeleiden in het verduurzamen van uw wagenpark op de korte en lange termijn. Van Oers gaat graag vroegtijdig met u in gesprek om u voor te bereiden op deze transitie naar duurzame mobiliteit. Van Oers kan u begeleiden bij:

  • Het vertalen van de wet- en regelgeving in passende maatregelen en keuzes voor uw bedrijf waarbij er voor uw onderneming onder meer wordt gekeken naar: wat wordt er van u verlangd? Wat zijn uw eigen ambities op het vlak van duurzaamheid?
  • Het adviseren over aantrekkelijke financiële regelingen om de overstap naar duurzame vervoersmiddelen mogelijk te maken. Denk hierbij aan subsidies en fiscale regelingen waarvoor uw onderneming in aanmerking komt;
  • Het opstellen van financieringsaanvragen, het begeleiden bij het verkrijgen van financieringen voor lange termijn investeringen en het aanspraak maken op specifieke regelingen;
  • Het ondersteunen bij het maken van de juiste strategische investeringskeuze om o.a. de elektrificatie van het wagenpark te realiseren.

Bekijk hier wat Van Oers Duurzaamheidsadvies nog meer voor u kan betekenen.

Meer informatie

Benieuwd naar welke kansen er voor u liggen? Voor een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen met Dominique Aarts. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Dominique Aarts
Dominique Aarts
Adviseur duurzaamheid en innovatie
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dominique Aarts
Dominique Aarts | Adviseur duurzaamheid en innovatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!