Vanoers.nlCorporate FinanceKies ik voor synergievoordelen of autonome groei?

Kies ik voor synergievoordelen of autonome groei? 

Hoe kan ik multiples gebruiken als waarderingsmethode?

Als ondernemer bent u degene die de grote beslissingen mag maken, wat een vrijheid! De keerzijde is dat u óók die lastige knopen moet doorhakken. Dat u tegelijk ondernemersvragen hebt én ze moet beantwoorden. Met welke vragen loopt u op dit moment rond? In de rubriek ‘Wettige vragen’ helpen we u met de beantwoording ervan, gebaseerd op geanonimiseerde cases van andere ondernemers. Dit keer gaan we in op de vraag: ‘Kies ik voor synergievoordelen of autonome groei?’

Familiebedrijven die een volgende stap willen zetten, organisaties die hun dienstverlening willen uitbreiden of ondernemers die hun bedrijf zoveel mogelijk waarde willen geven voor zij het bedrijf verkopen. Er kunnen allerlei redenen zijn om als bedrijf een groeistrategie op te stellen. Hoe die strategie wordt ingestoken is een tweede. Wat is nu beter, autonoom groeien of toch synergievoordelen opzoeken en oriënteren op overnames?

Overnames brengen versnelling

Het grote voordeel van overnames is dat de groei van een onderneming in de hoogste versnelling kan gaan. Meer expertise, meer klanten, meer collega’s of meer leveranciers (of allemaal) liggen binnen handbereik. Schaalvoordelen of kansen voor geografische expansie komen daar nog bij. Alles bij elkaar opgeteld zorgt synergie zo tegelijk voor een sterkere marktpositie. Voor ondernemers die dit alles voor ogen hebben, zijn overnames met bijkomende synergievoordelen dus een goed idee.

Tip: overweeg steun van private equity

Voor u zich nu het hoofd gaat breken over mogelijke overnamekandidaten, kunt u zich eens oriënteren op een groeipartner. Bijvoorbeeld een private equity-partij. Die hebben ervaring met het maken van buy-and-buildstrategieën en kunnen naast financiële inbreng ook in de uitvoer de juiste ondersteuning bieden.

Zo vindt u de juiste groeipartner

Het antwoord op de wettige vraag hangt dus af van uw doelstellingen. Maar denkt u na het lezen van dit artikel: zo’n groeipartner lijkt goed aan te sluiten? Praat dan eens met een van de adviseurs van Van Oers Corporate Finance, om te ontdekken welke groeipartner voor u precies de juiste is. Zij gaan de klok rond voor de deal van uw leven en zijn benieuwd hoe die er volgens u uit zou zien.

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Onze specialist gaat graag een vrijblijvend gesprek met u aan. Neem direct contact op met Alexander.