Vanoers.nlCorporate FinancePersoneelstekort breidt verder uit in de installatiebranche

Personeelstekort breidt verder uit in de installatiebranche 

Personeelstekort breidt verder uit in de installatiebranche

In de afgelopen jaren was in de installatiebranche al sprake van een personeelstekort, mede veroorzaakt door de energietransitie en de toename van installatie en onderhoud van technische producten. In het afgelopen jaar is dit tekort aan personeel nog verder toegenomen door de snelle transitie richting thuiswerken en de voortzetting van de energietransitie. De vraag naar sta bureaus, zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s nam het afgelopen jaar bijvoorbeeld sterk toe. Voor 2021 is de verwachting dat het bestaande tekort nog verder zal toenemen, door het voortzetten van de trends van de afgelopen jaren in combinatie met de verwachte toename in de huizenbouw en de stijging in de transformatie van kantoorruimte naar woningen.

Verdere ontwikkelingen

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn voor installatiebedrijven. Terwijl de hoeveelheid werk toeneemt, worden de kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid en milieu strenger. Het werk zelf wordt daarnaast steeds technischer, wat kennis van de apparatuur vereist. Deze kennis kan snel achterhaald worden wanneer een bedrijf en haar personeel niet up-to-date blijven over de laatste technische innovaties. De toenemende benodigde kennis voor technische installaties zorgt voor hogere benodigde investeringen in het personeel. De snelle ontwikkelingen binnen de technologische apparatuur waar de installatiebranche vaker mee werkt brengen daarentegen ook kansen met zich mee voor ondernemingen die zich bijvoorbeeld specialiseren in domotica (huisautomatisering).

Groei door middel van overnames

Deze trends, in samenhang met het personeelstekort, zorgen vooral bij kleinere installatiebedrijven voor kwetsbaarheid. Kleinere installatiebedrijven hebben namelijk steeds meer moeite om personeel te werven, terwijl de toegenomen eisen de marges verkleinen. Het grotere segment installatiebedrijven bevindt ook moeilijkheden om autonoom te groeien. Hierdoor verplaatst de focus van autonoom groeien naar groeien door middel van overnames. Door overnames kunnen specialisaties verder ontwikkeld worden, nieuwe klanten binnengehaald worden, synergiën gerealiseerd worden maar vooral direct meer medewerkers aangetrokken worden.

In oktober 2020 vonden bijvoorbeeld de overname van Installatiebedrijf Stravers door Van Losser Installatiegroep en de overname van Löwik Installatiegroep door Hoppenbrouwers Techniek plaats. In februari 2021 vond de acquisitie van Roks Installatietechniek door Van den Buijs Installaties B.V plaats. Samen kunnen de twee bedrijven hun positie versterken in de installatietechniek voor de nieuwbouw en renovatie van woningen.

Interessant dilemma

De toenemende vraag heeft een opstuwend effect op de overnameprijzen in de installatiebranche. Dit plaatst ondernemers binnen de installatiebranche voor een interessant dilemma: moeten ze voortbouwen op het solide fundament en uitbreiden via acquisities, of juist kapitaliseren op een gunstige markt door concreet de mogelijkheden voor een verkoop te onderzoeken.

Meer weten over de installatiebranche? Wij delen de meest actuele ontwikkelingen en u kunt hier ook onze gratis whitepaper downloaden. Mocht u vragen hebben, voel u dan vrij om direct contact op te nemen bij eventuele vraagstukken, zodat onze specialisten u van passend en bovenal persoonlijk advies kunnen voorzien.

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Direct contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.