Vanoers.nlCorporate FinanceOntwikkelingen in de overnamemarkt: de donkere dagen voor kerst.

Ontwikkelingen in de overnamemarkt: de donkere dagen voor kerst. 

Ontwikkelingen overnamemarkt

Recentelijk deelde Het Financieel Dagblad dat de overnamemarkt momenteel een krachtig herstel laat zien waarbij onder meer de overname van Hema, Sunrock en de huishoudelijke divisie van Philips werden genoemd. Enorme bedragen en verschuivingen in aandelenbelangen, maar wat betekent deze ontwikkeling voor de Nederlandse MKB-markt? Met name de MKB-markt lag halverwege dit jaar immers stil en het tij van een met kapitaal overspoelde markt leek te zijn gekeerd. Vandaag de dag zien we in veel sectoren echter de sterke veerkracht van de Nederlandse MKB-markt. Ondernemers laten zich van hun meest creatieve kant zien en dat werpt zijn vruchten af. Daarnaast zien we dat de loketten in de MKB-markt ook weer open gaan. Investeerders zijn op zoek naar mooie kansen en banken durven weer in toenemende mate financiering te verstrekken. Ondanks de lockdown maatregelen slaat het sentiment in positieve zin om wat zorgt voor meer mogelijkheden tot groei en waardecreatie.

Kansen binnen de markt

Natuurlijk zijn we er nog niet en ondervinden veel ondernemers nog steeds de ver strekkende gevolgen van de corona perikelen en de getroffen maatregelen. Mogelijk voelt het nu niet als een goed moment om na te denken over de toekomst en een eventuele aan- of verkoop van een onderneming. Toch biedt deze tijd mogelijk wel de ruimte om uw onderneming klaar te maken voor een eventuele verkoop. Welke kansen kunt u nog benutten of welke efficiëntie slagen kunt u nog maken met uw onderneming om deze aantrekkelijker te maken voor een eventuele koper? Anderzijds kan dit het moment zijn om een directe concurrent een scherp overnamebod te doen en daardoor met een ‘groter geheel’ bestendiger de toekomst in te gaan.

Afslanken of uitbreiden?

Iedere ondernemer heeft zijn of haar eigen filosofie over wat de toekomst na de huidige corona perikelen gaat brengen. Neem bijvoorbeeld de evenementenbranche; waar de ene ondernemer zijn overtollige materialen verkoopt en het personeelsbestand kritisch onder de loep neemt, stort de ander zich volledig op een nieuwe vorm van dienstverlening. Mogelijk speelt er bij u ook een strategisch vraagstuk; is dit het moment om focus aan te brengen en schoon schip te maken binnen uw bedrijf of is het juist nu het moment om de diensten of productenlijnen uit te breiden? Een simpel antwoord of quick fix bestaat helaas niet. U kunt hierover wel in gesprek gaan om te bezien wat het beste bij uw onderneming past. Gebruik deze donkere dagen voor kerst en de relatief rustige feestdagen om hierbij stil te staan en een plan te maken voor de toekomst. U hoeft het roer overigens niet direct volledig om te gooien om te werken aan waarde op de lange termijn.

Meer informatie

Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor uw onderneming? Welke stappen kunt u nemen om op de lange termijn waarde te creëren? Onze adviseurs gaan hier graag nader met u over in gesprek onder het genot van een goede kop koffie.

Neem gerust contact op via onderstaande button of per mail: AlgemeenCF@vanoers-cf.com.

Neem contact op

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Bel mobiel
  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek