Vanoers.nlCorporate FinanceMKB-overnamemarkt blijft in beweging

MKB-overnamemarkt blijft in beweging 

MKB-overnamemarkt blijft in beweging

De Nederlandse MKB-markt is nog altijd volop in beweging. Disruptie en concurrentie hebben gevolgen voor de gemiddelde levensduur van een bedrijf en drijven innovatie. Ondernemers dienen continue bezig te zijn met de volgende stap om de concurrent voor te blijven. De overname van een ander bedrijf kan een forse boost geven aan de ontwikkeling en slagkracht van uw onderneming.

Een recent onderzoek van Brookz geeft een duidelijk beeld van de hedendaagse ontwikkelingen op de MKB-overnamemarkt. Het toenemende aantal transacties wordt deels gedreven doordat onder meer investeerders en private equity partijen op zoek zijn naar rendement. In een aantal sectoren stuwt dit enerzijds de transactiewaarde en dwingt het partijen anderzijds om creatievere investeringspaden te bewandelen. Daarnaast zijn ondernemers in toenemende mate op zoek naar strategische investeringen in de vorm van een bedrijfsovername om een bepaalde ambitie sneller vorm te kunnen geven.

Populaire sectoren overnamemarkt

Wanneer de recente overnames op sector worden ingedeeld springen een aantal ontwikkelingen in het oog. Transacties in de ICT en zakelijke dienstverlening, samen goed voor circa 34% van alle transacties in 2019, komen nog steeds het meeste voor maar vertonen wel een stabiliserend karakter in 2019. De bouw & installatietechniek (13%), (maak)industrie (10%) transport & logistiek (8%), groothandel (8%), agri & food (7%) en zorgsector (5%) winnen daarentegen aan terrein. Met name de agri & food sector springt eruit met een stijging van 4% naar 7% van het totaalaantal transacties in 2019. Deze trends zien wij ook terug in de transacties die wij begeleiden in het zuiden van Nederland. De (maak)industrie, zorg en agri & food sector zijn momenteel in trek bij vermogensinvesteerders. Ondernemingen in deze sectoren beschikken in veel gevallen over unieke (technologische) eigenschappen of hebben een relatief snel op te schalen businessmodel, wat het voor deze partijen aantrekkelijk maakt om hierin te investeren. Daarnaast resulteert de consolidatieslag binnen de bouw & installatietechniek-, groothandel- en transport & logistiek sector veelvuldig in een strategische overname van een gelijksoortige of aanpalende onderneming.

 

Toename transacties kleinere segment

Naast de ontwikkelingen binnen sectoren zien we ook een verschuiving in de omvang van de transactiewaarde. Het aantal transacties is toegenomen, maar de gemiddelde transactiewaarde lag in 2019 lager dan in de jaren daarvoor. Dit wordt deels veroorzaakt doordat het door de toegenomen complexiteit van een overname ook loont om bij een overname van een kleinere omvang een adviseur in te schakelen, wat de slagingskans van een transactie vergroot. Daarnaast zijn het doen van een ‘add-on’ overname en het voeren van een ‘buy & build’ strategie ook steeds meer gemeengoed geworden. Hierbij neemt een onderneming, al dan niet gesterkt door een investeerder, in relatief korte tijd meerdere (kleinere) bedrijven over om zo snel terrein te winnen in de eigen markt of een nieuwe markt te betreden. Er is momenteel veel vraag in de markt, maar slechts een beperkt aanbod van mooie bedrijven. Zolang deze disbalans in de markt blijft bestaan zal men bereid zijn om uit te wijken naar het kleinere segment, branchevreemde investeringen doen of meerdere overnames doen om zo alsnog de gestelde groeiambities en ontwikkelingen te kunnen realiseren.

 

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar onze ervaring omtrent de ontwikkelingen van transacties binnen de MKB-markt of wilt u meer weten over de meest opvallende trends in bijvoorbeeld de Nederlandse maakindustrie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder!

 

Bron: Brookz 

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Bel mobiel
  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek