Vanoers.nlCorporate FinanceSteeds meer financiers, maar minder overzicht

Steeds meer financiers, maar minder overzicht 

Financieringsdesk

Er zijn steeds meer aanbieders van financieringen en de rol van banken veranderd. Bankleningen zijn voor het midden- en kleinbedrijf (“mkb”) de belangrijkste bron van externe financiering. Opvallend is dat het Nederlandse mkb minder vaak leningen ontvangt dan het mkb elders in de eurozone, blijkt uit het rapport[1] ‘Mkb-bankfinanciering in Europees perspectief’ van het Centraal Planbureau. Desalniettemin zijn bankleningen nog steeds de belangrijkste bron van externe financiering. Door de terugtrekkende beweging van banken in het mkb en de toename van aanbieders van financieringen hebben ondernemers in het mkb meer behoefte aan ondersteuning bij financieringsvraagstukken.

[1] Bron: ‘Financiering in het mkb en de rol van de mkb-accountant’, Nemacc, maart 2019

Kredietverstrekking

In het verleden was de bank bij een financieringsaanvraag vaak het eerste aanspreekpunt. Door een toename van een veelvoud aanbieders van alternatieve financiers voor de mkb-sector, ook wel ‘fintechs’ genoemd, is dit niet meer vanzelfsprekend. In Europa wordt 70% van de mkb-financieringen verstrekt door banken. De bank is een stabiele, solide partij en is rentetechnisch vaak voordelig. Echter, uit analyse[1] van de DNB blijkt dat de bancaire kredietverstrekking aan ondernemers met een financieringsbehoefte tot € 250.000 nog altijd afneemt. Dit is enerzijds het gevolg van de strengere wet- en regelgeving van Basel IV, waardoor banken kritischer zijn geworden op risico’s die samenhangen met kredietverstrekking. Anderzijds is kredietverstrekking voor kleine bedragen relatief duur. Banken zetten voor de relatief ‘kleinere’ kredieten (< € 250.000) meer in op automatisering om zo toch de kosten te verlagen. Hierdoor verdwijnt het persoonlijke contact, terwijl de mkb-ondernemer juist graag goed wordt begeleid bij een financieringsaanvraag en één aanspreekpunt wenst.

 

Fintechs

Fintechs spelen in op deze terugtrekkende beweging van banken bij de ‘kleinere’ kredietaanvragen. Juist op de gebieden waarin banken terughoudend zijn met financieren van het mkb, springen de fintechs in. Tweedehands machines of transportmiddelen zijn tegenwoordig prima te financieren middels een lease. Indien het werkkapitaal groeit en financiering benodigd is, staan de nieuwe factormaatschappijen in de rij om te financieren. En toch worstelt het mkb met het vinden van een passende financieringsoplossing. Dit is begrijpelijk gezien de massale toename van het aantal fintechs. Hoe vind je nu de juiste partij met de best passende financieringsoplossing welke voor uw onderneming het gunstigste is?

 

Hulp bij financieringsaanvragen

Van Oers onderhoudt goede contacten met banken. Wij merken nog steeds dat door het goede contact, banken bereid zijn hun nek uit te steken. Banken kijken scherp naar risico’s en vooral de gezonde bedrijven met goede plannen komen in aanmerking voor financiering. Belangrijk is om deze plannen goed te onderbouwen. Onze afdeling Financieringsdesk ondersteunt ondernemers bij het vertalen van de plannen door de gedachten van de ondernemer op papier te zetten. We triggeren ondernemers door de juiste vragen te stellen en weten wat de belangrijke aandachtspunten voor de bank zijn, waardoor de kans op slagen van de financieringsaanvraag groter is.

 

Voor de mkb-ondernemer werken wij ook samen met verschillende fintechs, denk hierbij aan leasemaatschappijen, factormaatschappijen en andere alternatieve financiers. Vaak zijn deze financieringsoplossingen duurder dan die van een bank, maar de praktijk heeft uitgewezen dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Daarnaast kunnen de fintechs vaak snel schakelen en bieden ze een stukje flexibiliteit aan. Door de goede contacten en nauwe banden met verschillende financiers, weten wij snel wie de best passende financier voor u en uw onderneming is en kunnen wij u ondersteunen bij de financieringswens.

Heeft u een vraag? Wilt u eens sparren over een nieuwe financieringsaanvraag of uw huidige financiering? Neem contact op met onze Financieringsdesk.

 

[1] Bron: ‘Mkb-bankfinanciering in Europees perspectief’, Centraal Planbureau, juni 2019

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Joost Akkermans
Joost Akkermans | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek