Vanoers.nlCorporate FinanceHoud de investeringskalender up-to-date

Houd de investeringskalender up-to-date 

Houd de investeringskalender up-to-date

De coronacrisis zorgt ervoor dat mkb bedrijven minder investeren dan gepland. Enerzijds komt dit door de onzekerheid van de huidige periode waar we in verkeren en anderzijds geven ondernemers aan dat een gebrek aan kapitaal de reden hiervoor is. Juist in deze lastige tijd is het van belang om samen naar creatieve oplossingen te zoeken en de economie draaiende te houden.

Investeringen

Om de economie draaiende te houden is de toekomstbestendigheid van uw eigen onderneming en uw stakeholders van belang. Derhalve is het belangrijk om te blijven investeren om te ontwikkelen en te groeien. Dit doet u niet alleen, maar samen met partners in de keten zoals leveranciers of afnemers en eventueel geldverstrekkers.

Het is een logische gedachte; “Het coronavirus brengt veel onzekerheid, dus ik houd nog even de hand op de knip”. Voor een aantal bedrijven is er ook geen andere oplossing zoals bedrijven in de horeca of evenementenbranche. Daarentegen zijn er ook bedrijven die minder last hebben van een recessie of juist beter presteren en er worden zelfs nieuwe bedrijven opgestart. Het is daarom van belang om te blijven investeren. Enerzijds om de economie er boven op te helpen, maar anderzijds juist om te zorgen dat uw onderneming zich blijft onderscheiden in de toekomst.

Breng daarom uw investeringen voor de komende vijf jaar nauwkeurig in kaart. Bekijk kritisch welke investeringen op de korte en de lange termijn waarde toevoegen voor uw onderneming. U kunt er voor kiezen om de beoogde investeringen middels eigen middelen te financieren. Anderzijds kan het juist interessant zijn om de investeringen extern te financieren, zodat u blijft beschikken over een buffer voor mogelijke tegenvallers. Daarnaast is de rente op een historisch laag niveau wat een externe financiering aantrekkelijk maakt.

Financieringsmogelijkheden

Indien de keuze valt op een externe financier, dan zijn er meerdere mogelijkheden. De banken zijn momenteel terughoudend met financieren. Echter, als uw onderneming winstgevend is met een toekomstbestendig verdienmodel zijn er mogelijkheden. De betrokkenheid van een externe adviseur als Van Oers Organisatieadvies geeft de bank hierin vertrouwen. Door de professionele en kritische houding van de adviseurs van Van Oers vindt er een nauwkeurige beoordeling van de onderneming en investeringsbehoefte plaats. Daarnaast wordt er meegedacht in de optimale kredietstructuur voor uw onderneming.

De adviseurs van Van Oers begeleiden ondernemers niet alleen bij bancaire financieringsaanvragen, maar ook bij alternatieve financieringsaanvragen. Voor ondernemingen met een financieringsbehoefte van > € 500.000,- zijn er steeds meer financiers. Deze financiers kijken verder dan de jaarrekeningen van de afgelopen jaren. Zij kijken naar de toekomstbestendigheid van het verdienmodel en de verdere groeiplannen naar de toekomst toe. Van Oers heeft met verschillende van deze partijen een partnerovereenkomst, waardoor wij snel kunnen schakelen en de ondernemers optimaal kunnen begeleiden

Voor financieringsaanvragen < € 500.000,- zijn er ook verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan het vrij maken van liquide middelen door het verkopen en terug huren van uw vaste activa (sale & lease back). Daarnaast zijn er nog andere alternatieve zoals Qredits, debiteurenfinanciering of crowdfunding.

Duurzaamheid

De investeringen in duurzaamheid blijven achter in het mkb door het coronavirus. Voor de coronacrisis was bijna twee derde van het mkb van plan om het komende jaar te investeren in verduurzaming van het energiehuishouding. Inmiddels geeft 60 procent van deze groep aan investeringen uit te stellen, te verlagen of zelfs volledig van de baan te schuiven. Hier staat tegenover dat de maatregelen vanuit de overheid met betrekking tot duurzaamheid niet opschuiven. Zo moeten kantoorgebouwen per 1 januari 2023 over een energielabel C beschikken. Voor duurzame investeringen en duurzame verdienmodellen zijn juist steeds meer financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals de groenlening van verschillende banken.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze adviseurs via onderstaande button of per mail: J.Akkermans@vanoers.nl.

Neem direct contact op

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Joost Akkermans
Joost Akkermans | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Stuur een e-mail phone Bel mobiel