Vanoers.nlCorporate FinanceSturen op data in een veranderende hortisector

Sturen op data in een veranderende hortisector 

In 2021 zorgden COVID-19, Brexit en de groeiende vraag naar producten vanuit de consument voor problemen in verschillende schakels van de globale logistieke keten. Ook in de hortisector leidde dit tot langere levertijden en een sterke stijging van logistieke kosten. De stijging van transportkosten, in combinatie met een toenemende wereldbevolking en een groeiend bewustzijn vanuit de consument voor duurzaamheid, leidt tot een sterke vraag naar duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.

Duurzame productielijnen

In de afgelopen jaren is vooral de vraag en de omvang van opdrachten vanuit landen als Canada, de Verenigde Staten en China naar Nederlandse kassenbouwers en verwerkingssystemen sterk gestegen. Vanuit deze landen werden investeringen gedaan om duurzame productielijnen op te zetten. Waar de export naar landen binnen de EU in 2020 daalde, steeg de export naar landen buiten de EU (CBS, 2020).

Grotere slagkracht

Om als Nederlandse leverancier te kunnen blijven concurreren met de marktleiders en om grote klanten uit onder andere de Verenigde Staten en China binnen te halen, is steeds vaker een grotere slagkracht benodigd. In 2020 en 2021 zagen wij hierdoor meerdere Nederlandse partijen overnames en strategische samenwerkingen initiëren.

De grootschalige en moderne kassen, gebouwd om duurzame voedselproductie te stimuleren, moeten echter ook op de juiste manier worden benut. Kennis speelt hierin een belangrijke rol. Door de toename van de grootte van de opdrachten en de grote investeringen in het opzetten van de duurzame productielijnen is het van belang om de kassen optimaal te benutten. Om productie op de lange termijn te optimaliseren worden bijvoorbeeld sensortechnologie en data-analyse toegepast om de temperatuur, voedingsstoffen en de luchtvochtigheid te meten.

Data goed benutten

Voor klanten is het essentieel om deze data niet alleen te meten, maar vooral goed te benutten. Om op de lange termijn met klanten mee te denken moet niet alleen de juiste hard- en software aanwezig zijn, maar moet ook de juiste kennis benodigd zijn om de investeringen in de kassen en de bijkomende klimaatsystemen te laten renderen. Voor 2022 verwachten wij dat de consolidatie in de hortisector doorzet, waarbij samenwerkingen en overnames tussen kasbouwers en adviesorganisaties vaker voor zullen komen om klanten optimaal te kunnen bedienen.

Tim van Rijn
Tim van Rijn
Transactiemanager
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Corporate Finance

Bedrijfsovername, bedrijfsverkoop of bedrijfsfinanciering: wij maken de deal rond.

Wij realiseren de deal van uw leven! Een overname of fusie is te complex om zelf te regelen. Er staat immers veel op het spel. Wij nemen u volledig aan de hand om u goed te begeleiden en te ontzorgen, zodat u focus kunt houden op het nemen van belangrijke ondernemingsbeslissingen.
Meer informatie
Corporate Finance
Tim van Rijn
Tim van Rijn | Transactiemanager
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Onze specialist gaat graag een vrijblijvend gesprek met u aan. Neem direct contact op met Tim.