Vanoers.nlCorporate FinanceHoe kan ik multiples gebruiken als waarderingsmethode?

Hoe kan ik multiples gebruiken als waarderingsmethode? 

Hoe kan ik multiples gebruiken als waarderingsmethode?

Als ondernemer bent u degene die de grote beslissingen mag maken, wat een vrijheid! De keerzijde is dat u óók die lastige knopen moet doorhakken. Dat u tegelijk ondernemersvragen hebt én ze moet beantwoorden. Met welke vragen loopt u op dit moment rond? In de rubriek ‘Wettige vragen’ helpen we u met de beantwoording ervan, gebaseerd op geanonimiseerde cases van andere ondernemers. Dit keer gaan we in op de vraag: ‘Hoe kan ik multiples gebruiken als waarderingsmethode?’

Voordeel: eenvoudig rekenen

De multiples zijn niet voor niets zo in zwang. Ze worden vaak gebruikt omdat er eenvoudig mee gerekend kan worden voor wie de waarde van een bedrijf wil bepalen. ‘Multiple x winstgevendheidsfactor = waarde van onderneming’ wordt vaak gecalculeerd. Een stuk eenvoudiger dan complexe waarderingsmethodes als de discounted cash flow, die ook vaak gebruikt wordt.

Wees kritisch op omgevingsgeluiden

Toch is het belangrijk om niet zomaar mee te gaan in multiples die u als ondernemer van uw omgeving hoort. Zeker als u een potentieel overnamebod ontvangt dat hierop gebaseerd is. Het is namelijk niet altijd inzichtelijk op welke winstgevendheidsfactor de multiple van toepassing is.

Wat u zich bijvoorbeeld kunt afvragen: is dit op de omzet, de EBITDA of het bedrijfsresultaat? Is dit de factor die u terugvindt in de jaarrekening of zijn hier normalisaties op toegepast? Daarnaast is er de vraag op welk jaartal ze precies betrekking hebben. Ligt dat in het verleden of de toekomst? Of is de multiple wellicht een gewogen gemiddelde van beide?

Multiples zijn niet een op een vergelijkbaar

Genoeg redenen om niet blind te varen op multiples. Zelfs de uwe vergelijken met die van sectorgenoten levert weinig inzicht op. Want uw onderneming is niet precies hetzelfde als die van een sectorgenoot, er zijn altijd verschillen. En juist die ondernemingsspecifieke factoren zijn van groot belang voor de waarde van uw bedrijf.

Vol overgave voor de deal die u verdient

Het antwoord op de wettige vraag is dus: gebruik multiples liever helemaal niet als waarderingsmethode. Praat in plaats daarvan eens met een van de adviseurs van Van Oers Corporate Finance. Zij gaan de klok rond voor de deal van uw leven en zijn benieuwd hoe die er volgens u uit zou zien.

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Onze specialist gaat graag een vrijblijvend gesprek met u aan. Neem direct contact op met Alexander.