Vanoers.nlCorporate FinanceTo be or not to be: groeimogelijkheden met private equity

To be or not to be: groeimogelijkheden met private equity 

Door vallen en opstaan bent u erin geslaagd om uw onderneming te laten groeien, zelfstandig door het aangrijpen van kansen in de markt of door een recente overname. Als ondernemer of samen met uw management blijft u groeimogelijkheden zien in de markt. Vervolgens staat u voor de vraag: hoe kan ik dit groeipotentieel in de toekomst realiseren en is deze stap niet te risicovol om alleen te doen? U kunt er dan voor kiezen om dit avontuur samen met een private equity-partij aan te gaan.

Groeimogelijkheden

Het is belangrijk om als ondernemer de juiste match te vinden met een groeipartner waarbij beide partijen dezelfde visie hebben over de onderneming. Om hierin de juiste keuze te maken is het belangrijk om uw eigen ambities in kaart te brengen. Wat zijn de groeidoelstellingen van uw onderneming en wat zijn uw toekomstwensen? Wat is de groeipotentie en wat zijn de marktomstandigheden die dit ondersteunen? Door een beter inzicht te krijgen in deze factoren kunnen de eerste stappen gezet worden in de selectie van verschillende groeipartners. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd met verschillende partijen, waardoor u een concreter beeld kunt schetsen over niet alleen financiële en strategische mogelijkheden, maar ook de investeringshorizon die de groeipartner u kan bieden.

Financiële ondersteuning

Het realiseren van de groei van uw onderneming klinkt veelbelovend als u ambitieus ingesteld bent. Echter, groei brengt ook extra financiële en operationele risico’s met zich mee. Door te kiezen voor private equity wordt het risico voor u als ondernemer verkleind. Enerzijds kunt u als ondernemer een deel van het opgebouwde bedrijfsvermogen verzilveren. Dit kan door een deelbelang te verkopen en de groei te realiseren samen met de groeipartner. Hierdoor wordt het risico verspreid over de verschillende aandeelhouders en heeft u als ondernemer een deel van uw vermogen uit de risicosfeer gehaald. Daarnaast vergroot het de mogelijkheden om (bancair) groeikapitaal aan te trekken, waardoor verdere groeipotentie gerealiseerd kan worden.

Operationele en strategische betrokkenheid

Naast de injectie van groeikapitaal, is een groeipartner in staat om de onderneming naar een nieuwe levensfase te brengen. Als de behoefte daar is, dan kunt u een groeipartner zoeken met veel marktkennis en een breed netwerk dat op verschillende vlakken ingezet kan worden. Nieuwe waarde kan gerealiseerd worden door toe te treden tot nieuwe landen en markten. Naast omzetgroei is het in veel gevallen van belang dat de structuur en governance van de onderneming verbeterd worden om de verdere groei te faciliteren. Hierdoor kunnen efficiency verbeteringen behaald worden. Daarnaast kan een strategische herpositionering plaatsvinden om het bedrijf beter voor te bereiden op de toekomst.

Door samen te werken met een groeipartner kan de onderneming versneld groeien, waardoor een competitief voordeel gecreëerd en behouden kan worden op lange termijn. Het is mogelijk dat de groeipartner een vaste investeringshorizon heeft van vier tot zeven jaar. Na deze groeiperiode wordt er in veel gevallen toegewerkt naar een volledige exit door de onderneming te verkopen aan een strategische of financiële koper. Daarnaast zijn er private equity-partijen zonder een vaste horizon of exit-doel. Hoewel een deelverkoop van de onderneming veelal gezien wordt als een stap terug voor de ondernemer, biedt het in samenwerking met een groeipartner juist een stap voorwaarts naar versnelde groei van de onderneming.

 

  • icon
Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Corporate Finance

Bedrijfsovername, bedrijfsverkoop of bedrijfsfinanciering: wij maken de deal rond.

Wij realiseren de deal van uw leven! Een overname of fusie is te complex om zelf te regelen. Er staat immers veel op het spel. Wij nemen u volledig aan de hand om u goed te begeleiden en te ontzorgen, zodat u focus kunt houden op het nemen van belangrijke ondernemingsbeslissingen.
Meer informatie
Corporate Finance
Jerry van Leent
Jerry van Leent | Manager
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Onze specialist gaat graag een vrijblijvend gesprek met u aan. Neem direct contact op met Jerry