Vanoers.nlCorporate FinanceHoe kunt u verdere groei van uw onderneming vormgeven?

Hoe kunt u verdere groei van uw onderneming vormgeven?  

De motor van uw groei

In de voorbije jaren heeft uw onderneming een mooie groei laten zien. Dit kan zelfstandige groei zijn als gevolg van het maken van de juiste keuzes of door in te springen op kansen in de markt. Mogelijk komt de groei uit een recente overname. Echter, u bemerkt dat momenteel net dat beetje “doorstoten” in de markt ontbreekt door bijvoorbeeld het ontbreken van de capaciteit of middelen binnen de onderneming. Daarnaast kan het ook zijn dat u simpelweg de “versneller” wenst aan te zetten om reële waarde te creëren voor de onderneming en haar klanten om zodoende op lange termijn succesvol te blijven. Hoe kunt u de groeikansen verzilveren?

Private equity; een onbekende droompartner?

Mocht u de laatste tijd de financiële krantenkaternen hebben gevolgd, dan zal het u niet ontgaan zijn dat er regelmatig overnames worden gedaan door investeringsmaatschappijen, het zogenoemde “private equity” (privaat vermogen). Private equity is een financieringsvorm die sterk is opgekomen na de financiële crisis, onder andere als gevolg van de lage rentestanden en beperktere financieringsbereidheid door banken.

Private equity fondsen verzamelen kapitaal dat wordt verschaft door beleggers zoals vermogende families, oud-ondernemers en financiële instellingen (pensioenfondsen, banken, verzekeraars). Met dit geld (risicodragend vermogen) investeren zij in MKB-bedrijven in ruil voor aandelen en zeggenschap, met als doel (bij de exit) rendement te maken. Vaak is de investeringsperiode beperkt tot 4 – 7 jaar.

Ter illustratie hebben in Nederland circa 1.400 bedrijven met in totaal 380.000 werknemers te maken met een investeringsmaatschappij als aandeelhouder. In 2018 vond circa € 6 miljard haar weg naar 466 Nederlandse bedrijven (bron: NVP).

Voor u als ondernemer biedt private equity wellicht mogelijkheden om uw ondernemingsplannen na te jagen. Wanneer kan een samenwerking met private equity voor u interessant zijn en wat zijn hiervoor de basis ingrediënten?

 

De basis ingrediënten

  • Groeimogelijkheden, strategie en plan

Een samenwerking tussen ondernemingen en private equity is veelal gestoeld op aanwezige groeimogelijkheden voor de onderneming. Zijn deze zichtbaar aanwezig of voorziet uw ondernemingsplan in sterke groei, dan zou een succesvolle investeringscasus in het verschiet kunnen liggen.Om de groei te kunnen benutten is een heldere strategie met bijbehorend actieplan essentieel. Het “idee” hiervoor dient uit de koker van de DGA te komen (een visie op de toekomst), het concretiseren en vaststellen van de strategie en het plan zal in samenwerking met de investeerder worden gedaan.

  • Groeirealisatie

De concrete invulling en realisatie van groei kan onder andere worden vormgegeven via de volgende groeipijlers.
–       Organische groei door het zelfstandig betreden van nieuwe geografische markten (internationalisering) of door het introduceren van nieuwe producten bij uw huidige afnemers.
–       Groei door overnames. Het realiseren van een overname kan bijvoorbeeld resulteren in verminderde concurrentie of het bereiken van schaal/synergievoordelen, het verkrijgen van toegang tot nieuwe geografische markten of klantenportefeuilles en toegang tot extra productiecapaciteit en -kennis. Door het overnemen van één van uw afnemers of leveranciers (ketenintegratie) zou u uw positie in de keten relevant kunnen behouden en uw marges kunnen beschermen.

  • DGA

Onze ervaring leert dat DGA’s diverse redenen hebben om de samenwerking te zoeken met investeerders.
–       In veel gevallen is de betreffende onderneming in de voorbije periode zowel in omzet als organisatieomvang sterk gegroeid. Door deze groei vraagt de organisatie vaak in toenemende mate aandacht op gebieden waarin de DGA zich niet thuis voelt (bijv. HR of CEO-rol). Via een samenwerking met een investeerder, waar doorgaans actief gebouwd wordt in het structureren van de organisatie (aantrekken nieuw talent), kan de ondernemer zijn tijd en energie weer richten op de gebieden waarin de DGA het beste tot zijn recht komt (bijv. commercie of productontwikkeling).
–       Het ontbreken van een sparringpartner voor de DGA met relevante kennis en inzichten op strategisch niveau. Een DGA voelt zich soms een roepende in de woestijn. Met het ontvangen van repliek bij het vormen van de ondernemingsstrategie en het toetsen van belangrijke investeringsbeslissingen kan een DGA de onderneming beter en meer weloverwogen aansturen.
–       Een deel van het vermogen uit de risicosfeer kunnen halen, oftewel deels te cashen. Dit zal een investeerder u niet ontzeggen. Door het behouden van een minderheidsbelang in de onderneming kunt u bij de exit van de investeerder (en mogelijk ook uw eigen volledige exit) na 4 tot 7 jaar profiteren van de groei die u gezamenlijk met de investeerder heeft bereikt.

  • Professionalisering en versterking van de organisatie

Een groei van een onderneming geschiedt niet enkel op omzetniveau. Grotere en groeiende organisaties verdienen een betere structuur en huishouding om verdere groei te faciliteren.
–       Door het aantrekken van additioneel talent en mogelijk het structureren van de organisatie via een management team kan de afhankelijkheid van u als DGA afnemen. Door uw kennis en kunde meer in de organisatie te verankeren zal het risicoprofiel van de onderneming afnemen en waarde worden gecreëerd.
–       Ontbreken van de kennis en capaciteit binnen de onderneming om internationalisering (verder) vorm te geven. Een investeerder heeft doorgaans al vele malen met dit bijltje gehakt. Een samenwerking kan onnodig “leergeld” voorkomen.
–       Een verdere professionalisering van de organisatie kan toezien op administratieve controle als gevolg van bijvoorbeeld gerichte investeringen in ICT-systemen, het vastleggen van bepaalde werkwijzen (certificeringen) en het stroomlijnen van processen binnen de organisatie. Een goede basis zorgt dat u als DGA op de “drivers seat” kan plaatsnemen en de onderneming als geheel meer kan focussen op de wensen van afnemers.

 

Ondernemen: een sprong in het diepe

Uiteindelijk verschilt ondernemen in samenwerking met een private equity partij nauwelijks van zelfstandig ondernemen. Alles staat of valt met het definiëren van een heldere bedrijfsstrategie. Waar wil je als onderneming heen? Wat heb je hiervoor nodig en wat is je plan om dit te realiseren?

In het afgelopen jaar hebben wij wederom diverse ondernemers succesvol mogen bijstaan in het hun ambitie om te groeien. Hieronder treft u enkele van deze investeringscasussen aan

Herkent u zich in het geschetste beeld? Heeft een investeerder reeds bij u “op de deur geklopt”? Of wenst u eens vrijblijvend te sparren over de groei van uw onderneming dan wel u eigen toekomst binnen de onderneming? Wij gaan graag het gesprek met u aan!

Isabelle van Ruiten
Isabelle van Ruiten
Adviseur
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Klanten die u voor zijn gegaan

Samenwerking met Van Oers Corporate Finance

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.