Vanoers.nlCorporate FinanceFusies & overnames: vooruitzicht 2020

Fusies & overnames: vooruitzicht 2020 

Fusies en Overnames vooruitzichten 2020

De economische groei van Nederland neemt naar verwachting af tot 1,5% in 2020 volgens de meest recente cijfers van het CBS. De groei van het bruto binnenlands product zwakt enigszins af na vier opeenvolgende jaren van minimaal 2% groei en een groei van 1,8% in 2019. De voornaamste reden voor de teruglopende groei zijn de aanhoudende internationale handelsspanningen. Enkele voorbeelden zijn het handelsbeleid tussen de Verenigde Staten en China, de harde Brexit die op de loer ligt en de politieke onrust in Italië. Een lichtpuntje is dat er vooralsnog groei wordt gerealiseerd en Nederland met een groei van 1,5% beter presteert dan andere landen in de Eurozone.

Verwachtingen omtrent de overnamemarkt blijven positief

De verwachtingen wat betreft de ontwikkelingen van de overnamemarkt komend jaar zijn over het algemeen positief. Ondanks de geopolitieke en economische onzekerheden zijn ondernemingen nog steeds op zoek om potentiële groeikansen te benutten of bedrijfstransformaties te realiseren. Fusies en overnames bieden een snelle manier om bepaalde groeibarrières te doorbreken en proactief op marktontwikkelingen in te spelen. Zeker in een economie met stagnerende groei biedt dit voor bedrijven mogelijkheden ten opzichte van organische groei.

 

MKB ondernemer overweegt steeds vaker een bedrijfsverkoop

Onze ervaring in de markt leert dat de MKB-ondernemer tegenwoordig steeds vaker en tijdiger de eventuele verkoop van zijn onderneming overweegt door de gunstige ontwikkelingen op de markt. De hoge huidige prijzen in de markt in combinatie met de onzekere economische vooruitzichten zetten de ondernemer eerder aan het nadenken over het geschikte moment voor verkoop. Door de huidige lage rentestanden is er relatief goedkoop veel geld beschikbaar op de markt. Investeringsfondsen, zoals private equity partijen, zitten op grote zakken met geld dat moet renderen. Het biedingsproces in aantrekkelijke proposities wordt competitiever, waardoor er steeds vaker relatief hoge multiples worden betaald.

 

M&A trends

De uitbreiding van het klantenbestand in bestaande geografische markten en diversificatie van de producten of diensten winnen tegenwoordig aan populariteit als beweegredenen om de overnamemarkt te betreden. Via deze weg lijken ondernemingen zich voor te bereiden op de economische en internationale onzekerheden. En daarmee de toekomstbestendigheid van hun bedrijfsvoering te waarborgen. Daarnaast is de verwachting dat het aantal internationale deals verder zal toenemen in de toekomst. West-Europa is hierin een aantrekkelijke markt door de aanwezigheid van hoogwaardige assets (kennis, technologie, hoogwaardig personeel, etc.). Het aantal vijandige en competitieve biedingen zal naar verwachting ook toenemen door de huidige unieke situatie op de kapitaalmarkt.

Tenslotte blijven technologie en het personeelsbestand van een onderneming belangrijke beweegredenen voor een fusie of overname. De digitaliseringstrend dringt tegenwoordig steeds dominanter door tot businessmodellen van ondernemingen binnen verschillende sectoren in de markt. Over het algemeen beschikken ondernemingen in het MKB minder vaak over de benodigde knowhow en middelen deze technologie in-house te ontwikkelen, dus hier bieden strategische overnames op dit gebied mogelijkheden hun businessmodel meer toekomstbestendig te maken. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt krijgt het personeelsbestand van ondernemingen een steeds prominentere rol. Er is voornamelijk een groot tekort aan technisch geschoold personeel. We zien dan ook steeds vaker overnames in deze sector om geschikt personeel met de juiste kennis in huis te halen, zoals bijvoorbeeld in de installatie en elektrotechnische branche. Om het volledige artikel in te zien kunt u de onderstaande pdf downloaden.

 

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie omtrent waardebepaling van uw onderneming? Onze Corporate Finance adviseurs helpen u graag. Neem contact met ons op of bel voor advies.

 

MEER WETEN?

Vraag de Vooruitzichten 2020 aan

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.