Vanoers.nlCorporate FinanceCoronavirus: kredietregeling KCC en COL

Coronavirus: kredietregeling KCC en COL 

Coronavirus: nieuwe kredietregeling voor kleinere financieringen (KCC) en overbruggingskrediet voor startups en scale-ups (COL)

Na verruiming van de Borgstelling midden- en kleinbedrijf (“BMKB regeling”) en de regeling Garantie Ondernemersfinanciering (“GO financiering”) heeft de overheid nu ook een maatregel getroffen die gericht is op de vele kleine ondernemers om hen te ondersteunen bij het verkrijgen van extra krediet: het Klein Krediet Corona (KCC). Daarnaast is er ook een specifieke regeling voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers: de Corona-Overbruggingslening (COL).

Update 12 juni

Het bedrag van de Corona Overbruggingsregeling, de COL, is verhoogd naar € 200 miljoen. Dit bedroeg in eerste instantie € 150 miljoen. De COL is bedoeld om de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven te verbeteren. Bedrijven die voor de COL in aanmerking komen, kunnen hier tot en met september een beroep op doen.

De verlenging van de termijn tot en met september geldt ook voor andere kredietverlening en kredietgaranties aan ondernemers. Het betreft de coronamodules van de BMKB-regeling en de Garantie Ondernemingsfinancieringsregeling (GO), de nieuwe Klein Krediet Corona-garantieregeling (KKC) en het budget van de SEED Capital-regeling.

Klein Krediet Corona (KCC)

Net zoals bij de BMKB regeling en de GO Financiering worden deze leningen door banken en andere goedgekeurde financiers verstrekt. Het gaat hierbij om leningen van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000. De nieuwe regeling maakt het voor financiers aantrekkelijker om kredieten te verstrekken, omdat de overheid garant staat voor 95% van het geleende bedrag. Hiervoor dient de ondernemer een eenmalige premie van 2% aan de staat te betalen. De financier mag vervolgens maximaal 4% aan rente berekenen aan ondernemers. De maximale looptijd van het krediet bedraagt 5 jaar.

Om voor het krediet in aanmerking te komen, moet een ondernemer vóór 1 januari 2019 staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en vóór de coronacrisis voldoende winstgevend zijn geweest. De omzet moet minimaal € 50.000 bedragen.

Corona-Overbruggingslening (COL)

Sinds 29 april kunnen startups, scale-ups een aanvraag doen voor een Corona-Overbruggingslening (COL). Dit kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) ROM’s, die leningen gaan verstrekken die variëren van minimaal € 50.000 tot maximaal € 2 miljoen. Bij bedragen boven € 250.000 wordt 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Er wordt een uniform rentetarief gehanteerd van 3% en de looptijden worden toegesneden op de doelgroep. Meer informatie over criteria en aanvraagprocedure is hier te vinden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Jeroen van de Merbel
Jeroen van de Merbel
Senior adviseur
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jeroen van de merbel
Jeroen van de Merbel | Senior adviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek