Vanoers.nlCorporate FinanceAan wie wilt u uw bedrijf verkopen?

Aan wie wilt u uw bedrijf verkopen? 

Bedrijf laten voortzetten

Een belangrijke vraag wanneer u uw bedrijf wilt verkopen is de vraag aan wie u wilt verkopen. Mogelijke kopers zijn globaal in vier categorieën te classificeren. Iedere categorie heeft bepaalde voor- en nadelen, welke onder meer consequenties kunnen hebben voor de verkoopprijs. Wat voor u goed is, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. In deze column zullen per categorie de belangrijkste aspecten worden besproken die u kunnen helpen in de vorming van uw voorkeur en het maken van uw keuze.

I Strategische partij

Een strategische koper kan in de regel synergievoordelen realiseren. Hierdoor kan bij een bedrijfsverkoop aan een dergelijke partij doorgaans een hoger transactiebedrag worden gerealiseerd dan bij de andere alternatieven.

Indien een strategische partij van enige omvang is, beschikt zij vaak over voldoende cashflow om de overnamesom direct op overnamedatum aan de verkoper te betalen. Uiteraard kan het zo zijn dat de koper nog steeds een (beperkt) deel van de koopsom op een later tijdstip wil betalen of zelfs van het resultaat afhankelijk wil maken.

 

II Management of familie

Bij een bedrijfsverkoop aan het management (Management Buy-Out of MBO) of aan een familielid is het van groot belang om de geschiktheid en de capaciteiten van de overnamekandidaat te beoordelen.

Het management of familieleden kunnen in de regel geen synergievoordelen realiseren hetgeen normaal gesproken zal leiden tot een lager transactiebedrag t.o.v. een strategische partij. Daarnaast spelen met name bij verkoop binnen de familie andere factoren een rol die van invloed kunnen zijn op het transactiebedrag.

Vaak beschikt het management of de familie over beperkte liquide middelen. Ook de bank zal normaal gesproken niet de gehele koopsom willen financieren. Voor de financiering van het resterende deel wordt vaak een beroep gedaan op de verkoper in de vorm van een achtergestelde lening.

 

III Management Buy In kandidaat

Een Management Buy-In is de verkoop van een bedrijf aan een (veelal) ervaren manager die kiest voor zelfstandig ondernemerschap.

Ook een MBI kandidaat kan veelal geen synergievoordelen realiseren. Dit zal normaal gesproken leiden tot een lager transactiebedrag dan bij een strategische partij. Afhankelijk van de financiële draagkracht van de MBI kandidaat en de gekozen financieringsstructuur, wordt u als ondernemer op overnamedatum volledig of gedeeltelijk betaald.

 

IV Investerings- of participatiemaatschappij

De te behalen synergie bij bedrijfsverkoop is per geval verschillend. Indien de onderneming zelfstandig wordt voortgezet levert dit geen synergievoordelen op. Indien de financiële koper uw onderneming kan samenvoegen met bedrijven uit haar portfolio dan kan mogelijk wel synergie worden gerealiseerd.

Net zoals bij de strategische partij beschikt de investerings- of participatiemaatschappij over voldoende liquide middelen om de overnamesom direct op overnamedatum te betalen. Wel blijft het ook in dit geval mogelijk dat de koper een deel van de koopsom op een later tijdstip wil betalen of van het resultaat afhankelijk wil maken (een earn-out).

Concluderend dient benadrukt te worden dat geen van bovenstaande categorieën per definitie beter is. Naast het effect op de koopsom en de wijze van financiering zijn er uiteraard nog tal van andere zaken die van belang zijn. Daarnaast is vooral het gevoel dat u als ondernemer heeft bij de mogelijke koper van groot belang. Door wie wilt u uw bedrijf laten voortzetten?

 

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? De adviseurs van Van Oers Corporate Finance helpen u graag.  Neem contact met ons op of bel voor advies.

Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek