Vanoers.nlDga en familiebedrijven, BelastingadviesTariefsverhoging box 2 en box 3

Tariefsverhoging box 2 en box 3 

Tariefsverhoging box 2 en box 3

Tijdens de algemene politieke beschouwingen van de miljoenennota zijn er diverse moties aangenomen om de koopkracht van mensen in armoede te verbeteren. Deze moties vragen om een extra structurele dekking van twee miljard euro. Voor de dekking van de twee miljard euro is onder andere gekozen voor een verdere verhoging van het box 2 en box 3 tarief.

Box 2 tarief

Box 2 is van toepassing op inkomsten uit aanmerkelijk belang. Van een aanmerkelijk belang is sprake indien 5% of meer van een soort aandelen in een vennootschap wordt gehouden. De inkomsten uit een dergelijk belang betreffen reguliere voordelen (o.a. dividenden) en vervreemdingsvoordelen.

Het box 2 tarief bedraagt momenteel 26,9%. Met ingang van 1 januari 2024 zal er in box 2 geheven worden op basis van twee tarieven. In het Belastingplan 2024 werd initieel opgenomen dat de eerste € 67.000 (€ 134.000 voor fiscaal partners) zou worden belast met 24,5% en dat daarboven een tarief van 31% zou gelden. Op basis van de aangenomen moties zal het hoge tarief in box 2 verhoogd worden met 2%, zodat dividenduitkeringen van meer dan € 67.000 (€134.000 voor fiscaal partners) belast zullen gaan worden tegen 33%.

Box 3 tarief

Box 3 geldt voor inkomsten uit sparen en beleggen. Het box 3 tarief bedraagt momenteel 32%. In het Belastingplan 2023 werd reeds aangekondigd dat dit tarief in 2024 verhoogd zou worden naar 33%. In het Belastingplan 2024 werd dit door het kabinet verder verhoogd naar 34%. Ook op dit vlak heeft de Tweede Kamer echter een motie aangenomen. Op basis hiervan zal het box 3 tarief vanaf volgend jaar niet 34% maar 36% bedragen.

Conclusie

De aangekondigde verhogingen zijn nog geen wet en kunnen nog door de Eerste Kamer worden afgewezen. Wij achten de kans hierop echter klein en adviseren u reeds uit te gaan van bovengenoemde (extra) verhoogde tarieven. Heeft u inzicht in de impact hiervan en of het wenselijk is nog dit jaar dividend uit te keren of vermogen uit de box 3 sfeer te halen? Wij denken graag met u mee.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze adviseurs. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!