Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

“Met een bedrijfsverkoop hadden we zelf geen ervaring, Van Oers wel”

Ad van den Akker en Wim Avontuur | Elektravon
  • Corporate Finance
Klantverhaal Elektravon

Een relatie van Van Oers Corporate Finance spreekt zich uit over de samenwerking. Dit keer Ad van den Akker en Wim Avontuur, voormalig directeur-eigenaren van Elektravon in Naaldwijk en Breda.

Ad en Wim blikken terug op het verkoopproces, waarin zij werden begeleid door het team van Van Oers Corporate Finance.

Aandelen in Elektravon

Met de wortels in het Westland specialiseerde Elektravon zich vanaf 1959 in elektrotechnische installaties voor de tuinbouwsector. Wim: “Mijn vader en oom Wim begonnen samen Elektravon; een samentrekking van Elektrotechniek en Avontuur. In 1994 stapte mijn oom uit het bedrijf, zelf kwam ik er in 1995 bij. Ad volgde twee jaar later. Vanaf 2005 hadden wij elk 50% van de aandelen in handen.”

 

Vroeg nadenken over opvolging

Ad: “Bij alle grote beslissingen die we de afgelopen jaren hebben genomen, hielden we altijd rekening met de mogelijke verkoop van Elektravon. We wisten immers dat er vermoedelijk geen opvolging voor ons zou zijn. Ik heb drie dochters, die alle drie ándere leuke dingen doen!”

Wim: “Ik had ook geen opvolging in de familie. Daarom hadden we al in 2005 een eindpunt in zicht. Aanvankelijk richtten we ons op een verkoop in 2015. De crisis doorkruiste die planning. We bleven ons wel oriënteren op de stappen die we zouden moeten zetten om ons bedrijf te kunnen verkopen. In het kader daarvan heb ik in 2014 deelgenomen aan een serie bijeenkomsten van Van Oers Corporate Finance over Fusies en Overnames. Die kwam precies op het juiste moment. Ik volgde bij hen deze inhoudelijk sterke cyclus op het kantoor van Van Oers in Breda, waar onze andere vestiging is en waar ik zelf woon. Alles kwam aan bod, van het maken van een prospectus tot wat er komt kijken bij een bedrijfswaardering. Er was meteen een klik met Van Oers Corporate Finance.”

Ad: “Een pré is dat het team zowel het Westland als de tuinbouwsector goed kent. Elektrotechniek binnen deze sector is een specialisme.”

 

Samen verkopen

De Masterclass Overnames was voor Wim en Ad een stap in een reeks van heel veel kleine stappen op weg naar het einddoel: de verkoop van het bedrijf. Wim: “Ik ben bijna tien jaar jonger dan Ad, maar al snel wist ik: als Ad stopt, dan verkopen we samen. In 2017 zijn we met Van Oers in de versnelling gegaan. Dat resulteerde uiteindelijk in een lijst met organisaties die mogelijk geïnteresseerd zouden zijn en waar wij een goed gevoel bij hadden. De Groot Installatietechniek stond daar overigens niet op. Dat was omdat zij vooral in Noord- en Oost-Nederland actief zijn. Via een tussenpersoon lieten zij echter spontaan hun serieuze interesse blijken.”

Ad: “De Groot Installatietechniek zocht juist naar een steunpunt in West-Nederland. Wij voelden een klik met dit no-nonsense familiebedrijf dat de verantwoordelijkheid voelt voor medewerkers. Na enkele vervolgafspraken, waarin we onder andere onze cijfers presenteerden, deden zij een indicatief bod. Vervolgens duurde het best nog even om de deal rond te maken. Dat duurt dan langer dan je wilt. Tegelijkertijd hielden Wim en ik vertrouwen in de goede afloop.” Wim: “Dat is een tip voor andere ondernemers die voor een vergelijkbare beslissing staan: neem de tijd voor de verkoop van je bedrijf!”

Tip

“Neem de tijd voor de verkoop van je bedrijf”

Wim Avontuur

Verkoopproces

Ad: “In ieder ander traject waren Wim en ik gewend om het voortouw te nemen. Met de verkoop van ons bedrijf hadden we geen ervaring. Van Oers Corporate Finance heeft die kundigheid en ervaring wel. Waar ze die kennis zelf niet in huis hadden, schakelden zij deskundigen uit hun netwerk in. Zij namen ons bij de hand en gaven aan op welke bepalende criteria we moesten letten. Daar hebben we bij het uitwerken van de overeenkomst veel steun aan gehad. Het was makkelijk schakelen met hen.”

Op 28 juni 2019 werd de deal met De Groot Installatietechniek beklonken. Wim: “Maar het echte hoogtepunt was op de maandag daarna. We hebben die dag tijdens een bijeenkomst onze bijna 150 medewerkers van de vestigingen Naaldwijk en Breda persoonlijk ingelicht. Ondanks het lange voortraject was de verkoop namelijk een goed bewaard geheim gebleven. De beslissing viel meteen goed bij de medewerkers. Door dit alles bij elkaar, voelt het zondermeer als een goed besluit. Ons bedrijf is in goede handen om zich met de medewerkers verder te ontwikkelen. Wij blijven nog aan zo lang nodig, maar hebben al aangetoond dat we misbaar zijn.”

 De specialisten Van Oers Corporate Finance kennen de tuinbouwsector goed

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Van Oers Corporate Finance

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wilt u zeker weten dat u met de juiste partij aan tafel zit voor uw fusie of overname? Van Oers Corporate Finance is uw professionele adviseur.
Bekijk onze dienst Direct contact
image description
Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Laat een terugbelverzoek achter of bekijk onze diensten en branches en vind daar de perfecte specialist.
Bekijk mogelijkheden phone Terugbelverzoek