Vanoers.nlKlantverhalenBouwbedrijf Gelens

"Ze stelden ons gelijk de vragen waar wij het antwoord op zochten, dat gaf vertrouwen"

Bas Valk en Mitchell Roovers
  • Corporate Finance
Bouwbedrijf Gelens
Bouwbedrijf Gelens

Hoe krijg je antwoord op grote ondernemersvragen?

Als u eigenaar bent van een bedrijf heeft u waarschijnlijk de mooiste baan die u zichzelf kan wensen. Tegelijkertijd zijn er veel vraagstukken waar u vooral zelf mee aan de slag moet, omdat vrienden en familie u er niet bij kunnen helpen of omdat u hen er niet mee wilt lastigvallen. Bij wie gaat u bijvoorbeeld te rade als u overweegt een ander bedrijf over te nemen óf met de gedachte rondloopt uw bedrijf te verkopen? Bas Valk en Mitchell Roovers kwamen voor zo’n vraag te staan. Zij delen hun verhaal en vertellen over de oplossing die zij vonden.

Bas Valk en Mitchell Roovers werken beiden al jaren bij Bouwbedrijf Gelens in Etten-Leur. Mitchell begon dertien jaar geleden als leerling-timmerman en deed toen ook de timmeropleiding en opleiding tot timmerman. Later werkte hij als werkvoorbereider om uiteindelijk projectleider te worden bij de afdeling service en onderhoud. Bas begon zo’n zes jaar geleden bij Bouwbedrijf Gelens als calculator werkvoorbereider voor de projecten. Met één been op kantoor en het andere been ‘buiten’, een keuze die hij bewust maakte. Voor beiden is het familiaire, het huiselijke van de organisatie de reden dat zij er al die jaren met plezier werken en nu een volgende stap zetten.

‘Wil je instappen?’

Van de kloof tussen ‘die van kantoor’ en ‘die van buiten’ die bij veel bedrijven ontstaat, is hier bijvoorbeeld absoluut geen sprake. Waarschijnlijk komt dit doordat Bouwbedrijf Gelens ooit begon als familiebedrijf, dat door de jaren heen van klein tegelzettersbedrijf uitgroeide tot moderne bouwonderneming met een kleine 60 vakmensen in dienst. Maar het ouderwetse vakmanschap is altijd gebleven. ‘Traditioneel gespecialiseerd’, is het keurmerk dat ze hier zelf aan hangen. Toen Mitchell er begon, was het net drie jaar in handen van Eric Goos. Geen familie meer van de oprichters, maar wel iemand met hart voor de zaak. Twee jaar geleden riep hij Bas en Mitchell afzonderlijk van elkaar bij zich met de vraag: ik wil het bedrijf goed overdragen en zelf langzaam afbouwen, hoe zie jij je toekomst hier voor je? Wil je instappen?

Duo dat Gelens perfect vertegenwoordigt

Mitchell voelde zich vereerd. ‘Een super mooie kans, een sprong in het diepe. Mijn gevoel zei dat ik dit ontzettend graag wilde. Maar ik heb mezelf gedwongen om er goed over na te denken. Ik kom uit een ondernemersfamilie, mijn vader had drie bloemenzaken in Breda en Zundert. Dus toen we vroeger ‘s avonds aan de aardappels en de groente zaten, ging het altijd over de zaak. Ik weet wat er bij ondernemen komt kijken en de verantwoordelijkheid voor zoveel mensen is nogal wat.’ Bas zag daarentegen altijd al voor zich dat hij ooit eigen baas zou zijn. ‘Mijn verleden hangt niet van ondernemers aan elkaar, maar ik ben een vrijgevochten type. Dus toen Eric vroeg hoe ik de toekomst zag, antwoordde ik dat ik mezelf dit bedrijf wel zag overnemen.’ Maar beiden wilden het niet alleen doen. En onafhankelijk van elkaar noemden ze de ander als mogelijke helft van een duo. Een goede combinatie, want de toch wel verschillende afdelingen service & onderhoud en projecten zijn in dit duo even sterk vertegenwoordigd.

Met frisse moed de onbekende weg in

Tijd om dit enthousiasme om te zetten in een gefaseerde management buy out. Eric nam ooit het bedrijf over van de familie Gelens en werkte graag weer samen met de organisatie die hem daarbij geholpen had. Maar al gauw bleek dat het toch praktischer was als beide partijen afzonderlijk van elkaar een adviseur in de arm namen. Mitchell en Bas kenden ieder iemand bij Van Oers, dus besloten daar eens te gaan praten. Bas: ‘Na het voortraject lag er een overeenkomst, maar als we eerlijk waren wisten we eigenlijk niet precies wat er stond. Het is gewoon niet onze expertise en we hadden het nooit eerder gedaan. Natuurlijk hebben we beiden hier en daar wel aan vrienden en familie om advies gevraagd, maar naast de onvoorwaardelijke steun en de waarschuwing dat er veel gaat veranderen in ons leven, konden zij ons hier toch niet echt bij helpen. Dat was de praktische reden om contact te zoeken met de afdeling Corporate Finance van Van Oers.’

Bezoek in Breda wekte vertrouwen

Het eerste contact liep via Jerry en Teun, zij gaven Bas en Mitchell het vertrouwen dat ze de juiste keuze maakten. Mitchell: ‘Tijdens de bouwvak werden we uitgenodigd om naar hun kantoor te komen en dat klikte direct. We spraken af om na twee weken nog eens te bellen. Toen we in de auto terug zaten, spraken we al af dat we hier gewoon mee door moesten gaan.’ Bas: ‘Ze stelden ons gelijk de vragen waar wij het antwoord op zochten, dat gaf vertrouwen. En wat ook voor hen sprak was dat we na die eerste ontmoeting niet direct een factuur ontvingen. Los van die persoonlijke klik hebben we ons in het hele traject altijd begrepen gevoeld door Van Oers in het algemeen. We zijn door een heel team ondersteund, dat merkten we.’

Greep houden op de materie

Het begon met ‘wil je eens meekijken naar deze documenten?’ maar mondde uit in een nauwe samenwerking. Mitchell: ‘We hadden achteraf beter Van Oers er direct bij kunnen betrekken, maar we wisten gewoon niet hoe zo’n traject precies in elkaar steekt.’ Bas: ‘Nu kwam het alsnog goed, want op het moment dat we dachten dat we geen greep hadden op de materie, vroegen we Van Oers, dat was onze houvast. Alle documenten tot aan de afrondingsfase zijn langs hen geweest. En de uiteindelijke onderhandeling heeft Van Oers ook voor ons gedaan.’ Bas: ‘Wij weten precies wat we willen, maar kunnen het inhoudelijk niet onderbouwen. Daar heb je echt een corporate finance-expert voor nodig. Ieder zijn vak.’ Eric is nu nog voor twee derde aandeelhouder. Maar alles is contractueel al vastgelegd om die aandelen de komende jaren ook aan Mitchell en Bas te verkopen. De finale transactie is gepland over drie jaar, als Eric 63 wordt. Verrassingen zullen er niet meer komen. Alles is in goede harmonie getekend.

Tranen, applaus en etentjes

En de collega’s, wat vonden die ervan? Bas: ‘Tijdens het jaarlijkse kantoordiner keken we ook nu weer terug op het afgelopen jaar. En als verrassing kwam Eric met het heuglijke nieuws dat wij het stokje van hem overnemen. Er werd geklapt en gehuild, onze collega’s zijn zo blij dat zij de bevestiging hebben dat Bouwbedrijf Gelens voortbestaat en in vertrouwde handen blijft.’ Mitchell: ‘Vooral de mensen die hier al jarenlang werken, waren bezig met wat er zou gebeuren mocht Eric weggaan. Voor hen was dit een enorme geruststelling. We staan erom bekend dat we trots zijn op hoe het bedrijf nu is en dat we daaraan in essentie niets willen veranderen. Processen beter regelen, daar ligt onze ambitie.’ Het buitenpersoneel hoorde het nieuws de ochtend na het kantoordiner, tijdens een feestelijk ontbijt. En ook hier waren de felicitaties niet van de lucht.

Uiteraard werd er ook geproost door Eric, Bas, Mitchell en partners. Bas: ‘We dineerden bij een prachtig restaurant waar Eric al een reservering had gemaakt nog voordat er getekend was. Dat laat zien hoe goed de band tijdens de managementwissel is gebleven. En daar heeft ons besluit om zelf de samenwerking met team Corporate Finance van Van Oers op te zoeken zeker aan bijgedragen.’

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Corporate Finance van Van Oers

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wilt u zeker weten dat u met de juiste partij aan tafel zit voor uw fusie of overname? Van Oers is uw professionele adviseur.
Bekijk onze dienst Direct contact
CF Joost en Alexander
Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Laat een terugbelverzoek achter of bekijk onze diensten en branches en vind daar de perfecte specialist.