Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

“De integratie na deze grote overname zie ik als een mooie uitdaging”

  • Corporate Finance
Ralph Bink

We wilden onze dienstverlening compleet maken en zo groeien als bedrijf, door de overname van een gespecialiseerd familiebedrijf met omvang in de regio

Als u eigenaar bent van een bedrijf heeft u waarschijnlijk de mooiste baan die u zichzelf kunt wensen. Tegelijkertijd zijn er veel vraagstukken waar u vooral zelf mee aan de slag moet, omdat vrienden en familie u er niet bij kunnen helpen. Bij wie gaat u bijvoorbeeld te rade als u overweegt een ander bedrijf over te nemen óf met de gedachte rondloopt uw bedrijf te verkopen? Ralph Bink van BINK Groep stond voor die eerste uitdaging. Hij deelt zijn verhaal en vertelt over de oplossing die hij vond.

Oprichting BINK

BINK is een echt familiebedrijf dat in 1979 begon met mijn vader, in Achtmaal. Hij begon een business gericht op elektrotechnische werkzaamheden en er was een winkel bij waar hij huishoudelijke apparaten, bruingoed en witgoed verkocht. Ongeveer twintig jaar later nam ik het bedrijf over, toen was het al uitgegroeid tot een installatiebedrijf. We verhuisden eerst naar Zundert en daarna naar Sprundel en breidden onze werkzaamheden nog verder uit, zodat we tot 2022 een drie-eenheid aan BINK-takken hadden: BINK Elektro, BINK Beveiliging en BINK Solar. Dat onderscheid hielp ons om aan klanten duidelijk te maken wat we wél en juist ook níet deden: werktuigbouwkundig installatiewerk. We besloten daarom uiteindelijk om onze dienstverlening te completeren met precies die expertise, door de overname van KIN Installatietechniek uit Rijen.

Lokaal geworteld familiebedrijf

We zijn nu een team van 220 medewerkers en ondanks die omvang zijn we nog steeds een familiebedrijf met bijbehorende cultuur. Mensen voelen zich echt verbonden aan het bedrijf. En heel praktisch werkt er ook veel familie in het bedrijf. Mijn zoon zit in de werkvoorbereiding, mijn zus is secretarieel medewerker, mijn broer is verantwoordelijk voor de afdeling solar en ook mijn vrouw is betrokken. Dat familiegevoel vind ik ontzettend belangrijk, we doen er alles aan om die verbondenheid met elkaar vast te houden. Dat weten ook partners waarmee ik samenwerk, waaronder Van Oers.

Toen het bedrijf ging groeien, zocht ik een accountantskantoor dat wat groter was en zo een betere match was met BINK. Het moest in de regio zitten, dat was een belangrijk criterium. Want het werk dat we doen is vooral gericht op klanten in Midden-Brabant. Van Oers zat ook in Zundert, net als wij toen. Zij hadden ons zien groeien en kenden ons dus al uit het dorp, ook door ons gedeelde netwerk kwamen we elkaar zo nu en dan tegen. Doordat ze wat voorkennis hadden en begrepen wat ik belangrijk vind – die familiecultuur bijvoorbeeld – besloot ik de overstap naar Van Oers Accountancy & Advies te maken. Vanaf dat moment spreek ik maandelijks met Van Oers: voor de fiscaliteit met John, voor de accountancy met Arno. Zij zijn tegelijk ook mijn klankbord voor ondernemersvraagstukken, ook in de aanloop naar en de periode net na de overname. Alleen al uitspreken hoe ik het zelf zie helpt enorm en over de terugkoppeling daarna ben ik ook te spreken.

Strategisch plan voor groei in breder werkgebied

In 2018 stonden we op een soort kruispunt met BINK. Ons plan was om de komende jaren te blijven groeien. Gecombineerd met de wens voor een complete dienstverlening en inzet op een breder werkgebied, leidde dat tot een nieuw strategisch plan waarvan een van de onderdelen was: een overname. Daar hebben we het uitgebreid over gehad met het managementteam, maar als dga ben ik uiteindelijk degene die daar een beslissing in moet maken. En die verantwoordelijkheid wordt steeds zwaarder met de groei van ons bedrijf.

Dat houdt mij wel bezig als ik ‘s avonds de deur achter me dichttrek. Ook als ik wat verder de toekomst inkijk. Wellicht volgt een van mijn kinderen mij over tien jaar op, die ambitie is er zeker. Dus in mijn achterhoofd speelt nu al dat ik daarop moet voorsorteren. Hoewel een beslissing tot een overname nogal wat impact heeft, heb ik toch altijd doorgezet. Want ik wist dat dit was wat er moest gebeuren om BINK toekomstbestendig te maken, het strategisch plan was leidend. Daarbij hielp het enorm dat mijn familie volledig achter mij staat en dat ik in Van Oers een waardevolle gesprekspartner heb waarbij ik ook met twijfels terecht kan.

Hoe vind je een geschikte partij voor overname?

Ik weet dat er organisaties zijn die een partij als Van Oers inschakelen om een bedrijf te vinden dat geschikt is voor overname. Maar ik ben zelf op zoek gegaan, omdat ik precies wist wat voor bedrijf ik zocht. Een installateur met wat omvang en veel werktuigbouwkundige kennis, die in een iets ander werkgebied opereert dan wij én qua cultuur aansluit bij onze organisatie. Ik ken de markt natuurlijk en KIN kwamen we al wel eens tegen tijdens projecten. Zij pasten in dit plaatje dus ik ben met hen gaan praten. De directie van KIN wilde een lokale partij, vond het belangrijk om hun mensen rust en comfort te geven en wilde de identiteit van het familiebedrijf behouden. Een goede match dus.

Ik heb nooit overwogen om daarvoor een andere partij in te schakelen. Want bij Van Oers zit de kennis die ik nodig heb plus ze kennen de historie van BINK. Die werd overigens ook goed vanuit Accountancy & Advies overgedragen naar de verschillende afdelingen. Ik kon merken dat er veel contact was tussen die disciplines. Uitdaging: integratie van nieuwe collega’s KIN staat echt naast BINK, de werktuigbouwkundige expertise is nadrukkelijk een aanvulling op onze eigen elektrotechnische kennis.

Daar zit een klein cultureel verschil, dat zie ik als de uitdaging van deze overname. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op zijn plek zit en die familiecultuur die voor ons allemaal zo belangrijk is gewaarborgd wordt? De rust en het toekomstperspectief die de overname mensen biedt brengt veel draagvlak voor de integratie. Maar er ligt een belangrijke taak voor mij om dit de komende jaren te sturen. Ik realiseer me dat ik nu een meer strategische, coachende rol heb en verder van het operationele stuk af sta. Daarin ga ik mijzelf de komende tijd ontwikkelen en wellicht vraag ik bij die integratie ook steun vanuit Van Oers Organisatieadvies.

Ambities voor de komende tien jaar

Zo’n grote overname als die van KIN heeft veel impact op de organisatie, op de mensen van KIN en op mijzelf. Want met die financiering ga ik nogal een verplichting aan, ook door de aankoop van een nieuw pand voor KIN in Kaatsheuvel. Om dit allemaal goed te regelen blijft Van Oers in beeld. Ook bij eventuele overnames in de toekomst. We willen bijvoorbeeld gebouwbeheer uitbreiden en regeltechniek in eigen huis halen. Waarschijnlijk kiezen we daarbij voor overnames van kleinere bedrijven. En voor de financiering daarvan klop ik zeker bij Van Oers aan. Want zij hebben de financiering netjes gedaan, ook over de externe transactieadvocaat was ik zeer te spreken. Wat ik andere ondernemers als tip zou meegeven? Doe bij due diligence ook onderzoek naar de mensen die bij een organisatie werken. Dat geeft een goede basis voor de strategie rond aannamebeleid. Zit iedereen op zijn plek, wat is ervoor nodig om dit wél te realiseren en wie hebben we nog nodig om het team compleet te maken? Dat is iets waar wij in veel waarde aan hechten. We doen er alles aan om mensen een fijne werkplek te geven, want dat is zo ontzettend belangrijk, zéker in een familiebedrijf.”

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Van Oers Corporate Finance

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wilt u zeker weten dat u met de juiste partij aan tafel zit voor uw fusie of overname? Van Oers Corporate Finance is uw professionele adviseur.
Bekijk onze dienst Direct contact
CF Joost en Alexander
Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Laat een terugbelverzoek achter of bekijk onze diensten en branches en vind daar de perfecte specialist.
Bekijk mogelijkheden phone Terugbelverzoek