advies over export door van oers

Btw bij export van goederen: hoe zit het?

Hoe zit het met de btw als u goederen of diensten levert aan afnemers in andere landen? We vertellen u er graag alles over.

Btw in rekening brengen binnen de EU

Als u diensten of producten levert aan ondernemingen gevestigd in andere EU-landen, dan brengt u onder voorwaarden geen btw in rekening. Voor goederen gebruikt u het 0%-tarief. Voor diensten verlegt u de btw naar de afnemer. Zijn uw klanten particulieren? U berekent dan de btw zoals u dat binnen Nederland ook zou doen. In veel gevallen bent u verplicht om de omzet op uw aangifte omzetbelasting te vermelden, waarbij u ook een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) moet doen.

Btw terugvragen binnen de EU

Als u diensten of goederen uit een ander EU-land afneemt, komt het voor dat u hierbij btw betaalt. U kunt hiervoor aangifte doen in het land waar u zaken mee doet indien u daar een btw-nummer heeft. Heeft u dat niet, dan kunt u deze btw terugvragen via de Nederlandse belastingdienst. U kunt hiervoor een verzoek indienen, waarbij u de teruggaaf onderbouwt met facturen.

Btw bij landen buiten de EU

Als u goederen levert aan afnemers in landen buiten de EU, brengt u meestal – maar niet altijd – het 0%-tarief in rekening. Als u diensten verricht aan afnemers in landen buiten de EU, dan moet worden vastgesteld waar de dienst is belast. Vaak is de dienst niet belast in Nederland. Hoe u de zaken rondom de btw moet regelen, kunt u het beste vooraf navragen. Wij zoeken het graag voor u uit.

advies over export door van oers

Aandachtspunten over export btw

  • Bij zakendoen met het buitenland gelden aanvullende eisen aan de factuur.
  • Vaak gelden aanvullende eisen met betrekking tot de documentatie.
  • In sommige gevallen bent u verplicht om in het buitenland aangifte doen.

Vragen over export btw?

Graag beantwoorden onze specialisten uw vragen over btw bij het zakendoen met het buitenland. Mocht u dat wensen, dan kunnen we u ook uitstekend helpen met het indienen van de verzoeken om teruggaaf van btw uit andere EU-landen.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Meer weten over btw bij export van goederen?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek