Aanmerkelijk belang, wij adviseren u graag

Aandelen
aanmerkelijk belang met van oers

Aanmerkelijk belang: wat is het?

Er is in beginsel sprake van een aanmerkelijk belang wanneer u ten minste 5% van de aandelen van één vennootschap bezit. Inkomsten uit een aanmerkelijk belang worden belast tegen een afzonderlijk tarief van thans 25% in Box 2. Nederland belast daarbij de reguliere voordelen -zoals dividenden- maar ook de vervreemdingsvoordelen die u bijvoorbeeld bij verkoop van een aandelenbelang realiseert.

Verkrijgingsprijs bij vaststelling fiscaal voordeel

De fiscale verkrijgingsprijs van de aandelen vormt de basis bij het bepalen van het fiscaal belastbaar voordeel. Bij de verkoop of opheffing (liquidatie) van de vennootschap wordt alleen het bedrag boven de verkrijgingsprijs als voordeel belast. De fiscale verkrijgingsprijs wordt (opnieuw) bepaald op het moment dat u (terug) in Nederland komt wonen. Hoe hoger de fiscale verkrijgingsprijs bij binnenkomst in Nederland, hoe minder belasting u bij latere vervreemdingsvoordelen betaalt. Met andere woorden: scheelt u 25% belasting.

aanmerkelijk belang met van oers

Vaststelling fiscale verkrijgingsprijs

De vaststelling van de fiscale verkrijgingsprijs is erg belangrijk, maar zeer complex. Hieronder enkele hoofdlijnen van de regels.

  • Bij een nieuw opgerichte vennootschap geldt het gestorte kapitaal bij oprichting.
  • Heeft u aandelen aangekocht? Dan geldt het bedrag dat u bij aankoop verschuldigd bent. Dit wordt het opgeofferde bedrag genoemd.
  • Voor buitenlandse vennootschappen geldt de waarde op het moment van binnenkomst in Nederland.
  • Aandelen kunnen ook tegen niet zakelijke condities verkregen zijn, bijvoorbeeld door schenking. In dat geval wordt de transactie omgezet naar een zakelijke transactie.
  • Heeft u eerder in Nederland gewoond en bezat u aandelen in een Nederlandse vennootschap? Dan geldt het gestorte kapitaal bij oprichting of het totaalbedrag van de aankoop.
  • Bij de vaststelling van fiscale verkrijgingsprijs worden rechtshandelingen uit het verleden genegeerd.

Advies bij het bepalen van de verkrijgingsprijs bij binnenkomst in Nederland

Het is de kunst om in het doolhof van regels en uitzonderingen uw uitgangspositie bij binnenkomst correct vast te stellen. Zo nodig dient u nog voor de daadwerkelijk (r)emigratie actie te ondernemen om bij binnenkomst alsnog een zo hoog mogelijke verkrijgingsprijs te realiseren. Van Oers International brengt uw situatie in kaart en zoekt voor u uit hoe uw verkrijgingsprijs bij binnenkomst in Nederland bepaald wordt.

Verhogen fiscale verkrijgingsprijs / Step-up

Is uw verkrijgingsprijs bij binnenkomst op een lagere waarde vastgesteld dan de waarde in het huidige economisch verkeer? Onderneem dan tijdig actie om een step-up naar de waarde huidige waarde te verkrijgen. Zo voorkomt u dat u Nederland (terug) binnenkomt met een inkomstenbelastingclaim van 25% op uw aandelen.

aanmerkelijk belang met van oers

Vragen over (r)emigreren met een aanmerkelijk belang?

Gelet op het financiële belang kunt u op dit punt geen enkel risico nemen. (R)emigreert u met een aanmerkelijk belang, contacteer dan de specialisten van Van Oers.

Kurt van Heerewaarden
KURT VAN HEEREWAARDEN | SENIOR MANAGER FISCAAL
Meer weten over (r)emigreren met een aanmerkelijk belang?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek