Vanoers.nlWelke partijen/adviseurs zijn er gedurende het verkoopproces van mijn bedrijf betrokken?
Welke partijen/adviseurs zijn er gedurende het verkoopproces van mijn bedrijf betrokken?

Waarom het kiezen van de juiste partijen en adviseurs belangrijk is om het verkoopproces goed te laten verlopen

In de voorbereiding schakelt de overnameadviseur met de verkopende ondernemer, eventueel in samenwerking met de eigen accountant of belastingadviseur. Vervolgens zal de overnameadviseur potentiële kopers benaderen en u begeleiden tijdens de onderhandelingen. Zodra deze fase is afgerond zal de koper voor haar boekenonderzoek eigen financiële, fiscale en juridische adviseurs inschakelen die het onderzoek uit zullen voeren. In de afrondende fase zal door de koper de bank worden benaderd voor het verstrekken van de financiering en zullen koper en verkoper ieder hun eigen transactieadvocaat inschakelen om de documentatie in orde maken. Uiteindelijk wordt de transactie afgerond bij de notaris.

Meer over het verkopen van uw bedrijf

De verschillende adviseurs tijdens een verkoopproces

Tijdens het overnameproces worden er verschillende adviseurs ingeschakeld om het proces in goede banen te leiden. Ieder met een eigen specialisme. Dit maakt dat de onderlinge samenwerking tussen deze adviseurs en partijen erg belangrijk is. Welke partijen er aan zullen schuiven, dat lichten wij graag nader toe.

 

1. Overnameadviseur

Een overnameadviseur, de benaming zegt het eigenlijk al, is een adviseur die u tijdens het volledige verkoop- of ook wel overnameproces begeleidt. Onze adviseurs begeleiden u door de emotionele rollercoaster waar u als ondernemer in terecht komt. Naast dat wij u van passend advies voorzien in het maken van keuzes, kunnen wij de onderneming op waarde schatten en bieden we de helpende hand in het onderhandelen over de prijs. Door ons netwerk en de samenwerking met Van Oers specialisten kunnen wij u tevens adviseren op financieel en fiscaal gebied. Zo heeft u één contactpersoon die over alle kennis beschikt. Wel zo makkelijk!

 

2. Accountant

In het overnameproces is een belangrijk onderdeel het analyseren van de cijfers. Een overnameadviseur zal in nauwe samenwerking met de accountant de analyse van de onderneming tot stand brengen. Van Oers Corporate Finance is tevens onderdeel van Van Oers Accountancy & Advies en onze specialisten kunnen dan ook snel schakelen met accountants en belastingadviseurs binnen de organisatie. Daarnaast beschikt Van Oers Accountancy & Advies over een specialistisch team van accountants en belastingadviseurs die een due diligence-onderzoek uit kunnen voeren.

 

3. Belastingadviseurs

Ook een belastingadviseur mag niet ontbreken. In deze rol adviseert de specialist u op het gebied van fiscale wet- en regelgeving. Hij gaat op zoek naar de voor u meest optimale fiscale oplossing of een optimale juridische structuur. Van Oers beschikt over een eigen team van fiscale specialisten.

 

4. Transactieadvocaat

Omdat het niet alleen om de cijfers draait, maar ook om het vastleggen van gemaakte afspraken en het kaderen van toekomstige garanties en risico’s is het belangrijk dat u ook een kundige transactieadvocaat inzet. Deze zal de overnamecontracten (koopovereenkomst en aandeelhoudersovereenkomst) opstellen en als onderdeel van het due diligence-onderzoek de bestaande contracten van de verkopende partij nader onderzoeken. Denk hierbij aan arbeidsovereenkomsten, huurcontracten maar ook de overeenkomsten met leveranciers.

Transacties binnen de fusie- en overnamebranche zijn vaak complex. Om dit type transacties goed te begeleiden is het vertrouwen tussen de advocaat en de cliënt ontzettend belangrijk. In deze fase worden de contracten opgesteld waarin naast de koopsom ook afspraken omtrent garanties, aansprakelijkheid, schadevergoeding en overige, voor partijen van belang zijnde zaken, worden opgenomen. Belangrijk wanneer u kiest voor een advocaat is dat deze proceservaring heeft en bovenal dat u zich prettig voelt bij zijn of haar werkwijze.

 

5. Notaris

Pas aan het einde van het proces wordt de notaris betrokken. In deze laatste fase worden de aandelen via de verplichte notariële akte aan de koper tegen betaling van de koopsom geleverd. Als alle voorbereidingen in voorgaande fasen volledig zijn afgerond, is deze laatste fase enkel een formaliteit en kunt u na het zetten van uw handtekening de fles ontkurken; u heeft namelijk zojuist getekend voor de overname. Gefeliciteerd!

 

Tips voor het kiezen van de juiste adviseur

Er zijn ontzettend veel professionals die zich aanbieden als adviseurs, daardoor ziet u misschien door de bomen het bos niet meer. Toch willen wij u aanraden om de tijd te nemen om te kiezen en te zoeken naar een partij die goed bij u past. U zult namelijk intensief contact hebben, dus een goede klik is belangrijk. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of als u benieuwd bent naar referenties; bel dan eens een ondernemer op waarvan u weet dat hij of zij begeleid is door de betreffende specialist. Een eerlijker antwoord dan dit kunt u tenslotte niet krijgen!

Leer onze adviseurs kennen

Het vinden van een perfecte match

Omdat wij weten hoe belangrijk het is om een goede klik te hebben met uw overnameadviseur kunt u via onze website een eerste indruk krijgen van onze specialisten. Of een match wel of niet plaatsvindt, is natuurlijk afhankelijk van welk personen bij elkaar om tafel worden gezet. Daarom vertellen zij in het kort iets over hun achtergrond, hun manier van samenwerken en wat u van ze mag verwachten. Zo kunt u op voorhand al een inschatting maken of u denkt dat er een match kan zijn. Benieuwd geworden, en wilt u graag met één van onze adviseurs in contact komen? Neem dan vrijblijvend contact op!

Maak kennis met onze adviseurs.

Of laat u direct adviseren over uw situatie

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Stappenplan bedrijfsverkoop
Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij sturen u zo snel mogelijk het stappenplan bedrijfsverkoop toe.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.