Vanoers.nlTransport en logistiekVan Oers Transportseminar 2023

Van Oers Transportseminar 2023 

Van Oers Transportseminar 2023

Op 2 november jl. was het zover, het Van Oers Transportseminar 2023. Alle ingrediënten voor een hele mooie namiddag en avond waren aanwezig, tot dat… via het nieuws het bericht kwam dat er een storm op komst was. De gasten kwamen evengoed opdagen, ze kwamen in groten getale naar de locatie: Bluekens Truck en Bus te Breda.

Bluekens Truck en Bus

Aan het inmiddels bewezen concept werden geen concessies gedaan. Voordat onze gasten het seminar ingaan, worden ze door cateraar Vermunt voorzien van een heerlijke kleine maaltijd. Hierdoor kon zonder hongerige magen aan het programma worden gestart. Bij Bluekens hadden ze het woord gastheer behoorlijk aangetrokken. In twee dagen tijd werd de werkplaats omgetoverd tot een ontvangstzaal met een deel waar het seminar zou plaatsvinden en een gedeelte voor de borrel. Een mooie combinatie die werd geprezen door de gasten.

Demis van Loenhout, Senior manager accountancy bij Van Oers, had de eer om namens het Transportteam van Van Oers de tachtig gasten welkom te heten en het programma van de avond de begeleiden.

Ontwikkelingen in de Transportsector

De aftrap van het seminar werd verzorgt door Bart Banning van de ABN-AMRO bank. Als sector analist transport en logistiek ging hij in op de vele ontwikkelingen in de economie en de impact daarvan op de Transportsector. Uiteraard zat er een prikkelende boodschap bij. 2023 was het jaar van dalende volumes, maar in 2024 wordt een licht herstel verwacht. De kostenstijgingen zullen echter fors doorgaan, waardoor alle zeilen bijgezet moeten worden. Uitdagingen op het gebied van digitalisering, verduurzaming en toename wet- en regelgeving dagen de ondernemer uit om een visie te ontwikkelen.

Toekomstbestendige ondernemingen

Daarna was het de beurt aan Keswin Korporaal, manager van het team duurzaamheidsadvies van Van Oers. Keswin ging met name in op het feit dat verplichtingen rondom duurzaamheid op verschillende manieren op het bord van de ondernemer terecht kunnen komen. We kunnen ons er tegen verzetten, maar eigenlijk heeft dat geen zin. We kunnen beter samen kijken hoe we de onderneming toekomstbestendig kunnen maken. Als ondernemer wilt u dan niet zelf het wiel uit moeten vinden. Daarom is het veel beter om samen op te trekken met leveranciers, afnemers, adviseurs etc. De belangrijkste focus van Keswin en zijn team ligt op strategisch advies, duurzame investeringen en financiering, ESG-footprints en wet- en regelgeving waar onze klanten mee te maken krijgen.

Digitalisering en automatisering met AFAS

Dion Zeck van Afas Sofware nam het stokje over. Hij vertelde dat Afas ruim zeshonderd medewerkers heeft en dat dit door 1 HRM-medewerker in goede banen werd geleid. Digitalisering en automatisering zijn volgens hem de sleutel tot succes. Door het gebruik van data kunnen ondernemingen gericht bijsturen, het digitaliseren en automatiseren van processen helpt hen daarnaast om te besparen op personeelskosten. In de transportbranche wordt nog vaak gebruikgemaakt van losse applicaties. Maar steeds meer bedrijven komen erachter dat dit eigenlijk niet meer toekomstproof is. Door operationele processen vast te leggen in een branchespecifiek pakket (TMS/WMS) en ondersteunende processen onder te brengen in een software oplossing, bespaart u niet alleen veel tijd en geld, maar ook een hoop zorgen.

Blik op de toekomst

Vervolgens was het woord aan Roger Verstraten van TLN. Hij ging in op de kostenontwikkelingen en ramingen 2023 en 2024 uitgebracht door Panteia. Hierover leest u meer in dit artikel.

De afsluiting van het seminar was aan onze gastheer Bluekens, met aan het woord Gert-Jan Jonker. Hij besprak onder andere de toekomstige energiebehoefte en de laadinfrastructuur. Bluekens heeft het doel om een toekomstgerichte emissievrije oplossing voor het wagenpark te implementeren. Hierbij richt Bluekens zich op het voertuig, de energie en laadinfrastructuur, het wagenpark en logistiek. Bedrijven doen er goed aan om hier nu al proactief mee aan de slag te gaan.

Afsluitende borrel

Nadat Gert-Jan zijn inspirerende verhaal had agerond, kon de borrel starten. Ook deze was keurig verzorgd door onze cateraar en vele gasten bleven dan ook nog lang aanwezig. Er was de gelegenheid om bij een rondleiding op de locatie aan te sluiten en gasten konden een rondje rijden in een elektrische wagen, gefaciliteerd door Bluekens en Nassau Snelstransport. Wij kijken terug op een zeer geslaagd seminar die in het voorjaar 2025 wederom een vervolg zal krijgen! Zorg dat u er weer bij bent!

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!