Vanoers.nlTransport en logistiekHackers die losgeld vragen? Houd ze buiten de deur

Hackers die losgeld vragen? Houd ze buiten de deur 

Hackers

Afgelopen tijd was het risico van ransomware weer in het nieuws. Een groot bedrijf werd getroffen door een hacker die de computerbestanden en systemen versleutelden. Alleen bij betaling van losgeld zouden de bestanden weer worden vrijgegeven. Dit kan ook u overkomen! Denk hierbij aan het ontvangen van phishing mails of sms’jes of het niet beschikken over de laatste beveiligingsupdates.

Gijzelsoftware

In juni 2017 was Maersk Line een van de zevenduizend bedrijven die werden getroffen door een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De containerrederij kon enkele weken niet werken en moest twee containerterminals in de Rotterdamse haven tijdelijk sluiten. Uiteindelijk moest het bedrijf 4000 nieuwe servers, 45.000 nieuwe pc’s en 2500 applicaties herinstalleren. De totale schade wordt geschat op 300 miljoen euro.

Maersk is niet de enige. In de nacht van 4 op 5 april 2021 werd Bakker Logistiek het slachtoffer van gijzelsoftware, waardoor de operatie in de warehouses in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen stil kwam te liggen. De logistiek dienstverlener kon geen orders ontvangen, geen goederen verzamelen en geen ritten plannen. Dat leidde tot grote gevolgschade bij Albert Heijn, dat dagenlang kampte met lege kaas schappen.

Kortom ook ieder transportbedrijf kan slachtoffer worden van gijzelsoftware en de gevolgen zijn vaak aan de voorkant niet in te schatten maar blijken vaak achteraf wanneer het kwaad al geschied is. Daarbij is Transport en Logistiek een gewilde branche voor hackers. Dat komt omdat de effecten van een succesvolle ransomware-aanval ver buiten het bedrijf zelf wordt gevoeld. De hele keten wordt namelijk verstoord waardoor het voor de hand ligt dat het losgeld snel wordt betaald. Daarnaast hebben de relatief lage marges in de sector het in het verleden tegen gehouden om de noodzakelijke investeringen te doen in de cyberbeveiligingsinfrastructuur. Dat kan kwetsbaarheden opleveren. Dus ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen!

Van Oers IT advies kan u helpen om de digitale deur dicht te houden. Wij bieden u gratis één maand vrijblijvend onze security monitoring dienstverlening aan. Informeer bij uw relatiebeheerder naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!