Gijzelsoftware
In juni 2017 was Maersk Line een van de zevenduizend bedrijven die werden getroffen door een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De containerrederij kon enkele weken niet werken en moest twee containerterminals in de Rotterdamse haven tijdelijk sluiten. Uiteindelijk moest het bedrijf 4000 nieuwe servers, 45.000 nieuwe pc’s en 2500 applicaties herinstalleren. De totale schade wordt geschat op 300 miljoen euro.
Maersk is niet de enige. In de nacht van 4 op 5 april 2021 werd Bakker Logistiek het slachtoffer van gijzelsoftware, waardoor de operatie in de warehouses in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen stil kwam te liggen. De logistiek dienstverlener kon geen orders ontvangen, geen goederen verzamelen en geen ritten plannen. Dat leidde tot grote gevolgschade bij Albert Heijn, dat dagenlang kampte met lege kaas schappen.
Kortom ook ieder transportbedrijf kan slachtoffer worden van gijzelsoftware en de gevolgen zijn vaak aan de voorkant niet in te schatten maar blijken vaak achteraf wanneer het kwaad al geschied is. Daarbij is Transport en Logistiek een gewilde branche voor hackers. Dat komt omdat de effecten van een succesvolle ransomware-aanval ver buiten het bedrijf zelf wordt gevoeld. De hele keten wordt namelijk verstoord waardoor het voor de hand ligt dat het losgeld snel wordt betaald. Daarnaast hebben de relatief lage marges in de sector het in het verleden tegen gehouden om de noodzakelijke investeringen te doen in de cyberbeveiligingsinfrastructuur. Dat kan kwetsbaarheden opleveren. Dus ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen!
Van Oers IT advies kan u helpen om de digitale deur dicht te houden. Wij bieden u gratis één maand vrijblijvend onze security monitoring dienstverlening aan. Informeer bij uw relatiebeheerder naar de mogelijkheden.
Meer informatie
Wil u over dit onderwerp ook eens van gedachte wisselen met een van onze transportspecialisten, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.