Vanoers.nlTransport en logistiek, IT AdviesVan ritplanning tot datalekken: de groeiende cybergevaren

Van ritplanning tot datalekken: de groeiende cybergevaren  

Van ritplanning tot datalekken: de groeiende cybergevaren

Veel bedrijven en instellingen blijken kwestbaarder te zijn voor cybercriminaliteit dan ze zelf denken. De schade van zulke criminaliteit kan enorm zijn. Zeker in de transportbranche waar veel gewerkt wordt met data (ritplanningsssytemen, orderentry, digitale tacho’s, boordcomputers etc.), liggen de gevaren op de loer. Onlangs verscheen een artikel in de TTM, waaruit blijkt dat de transportsector al meermaals de dupe is geweest van hackers met alle gevolgen van dien. Niet alleen kan de schade intern hoog zijn, maar ook extern kan er een behoorlijke impact zijn wanneer door een hack aanval gevoelige klantgegevens op staat komen. 

Regelingen en wetgeving rondom cybercriminaliteit

Volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) bent u als ondernemer aansprakelijk wanneer gevoelige klantgegevens op straat komen door een cyberaanval. Daarnaast wordt op dit moment de NIS2-wetgeving gevormd. De Network and Information Security directive, is de opvolger van de NIS-richtlijn. Deze is vastgesteld door de Europese Unie en richt zich op risico’s die netwerk- en informatiesystemen bedreigen, zoals cyberbeveiligingsrisico’s. De NIS2-richtlijn schrijft een zorg- en meldplicht voor, wat inhoudt dat organisaties de juiste cybersecurity maatregelen moeten treffen en impactvolle cyberincidenten tijdig moeten melden bij de betreffende instanties. Tevens wordt er een mate van toezicht gehouden. Dit treft met name essentiële en belangrijke sectoren maar er wordt tevens gekeken naar ketenverantwoordelijkheid waardoor het merendeel van de Nederlandse sectoren hier mee te maken krijgen. Lees meer over de NIS2-wetgeving in dit artikel.

Voorkom cyberrisico’s

Het is van belang dat uw organisatie weerbaar is tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. De cybersecurityconsultants en IT adviseurs van Van Oers zijn gespecialiseerd in informatiebeveiliging en cybersecurity en helpen u graag op weg. Ga geheel vrijblijvend een gesprek aan en ontdek de mogelijkheden. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!