Vanoers.nlTransport en logistiekEen wereldwijde cybersecurity standaard voor de logistiek

Een wereldwijde cybersecurity standaard voor de logistiek 

Containers

Cybercriminaliteit is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de media. Digitalisering biedt veel kansen, echter zit hier ook een keerzijde aan. Het risico op een cyberincident is bij veel organisaties hoog. Er wordt in veel situaties niet nagedacht over de mogelijke risico’s en een hacker zou hier gebruik van kunnen maken. Wanneer u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit kan dit leiden tot het verlies van vertrouwelijke gegevens, onbeschikbaarheid van kritieke systemen en/of direct financieel verlies.

Hacken in planningsystemen

Een voorbeeld in de transportsector is een hacker die inbreekt in uw planningssysteem om de bestemming van een levering aan te passen. Aangekomen bij de bestemming wordt de vrachtwagen leeggeroofd. Dit kan uw bedrijf veel geld kosten terwijl dit door het treffen van aanvullende maatregelen voorkomen had kunnen worden. Naast dit voorbeeld verwachten uw klanten ook dat u goed met hun gegevens om gaat. Op het moment dat naar buiten komt dat gegevens van klanten zijn gelekt, kan dit het imago van uw bedrijf beschadigen.

TAPA (Transported Asset Protection Association) is een uniek forum waarin producenten, logistiek dienstverleners, vervoerders, politie, justitie en andere belanghebbenden van over de hele wereld met elkaar verenigd worden. Het gemeenschappelijke doel van deze organisatie en haar leden is het beperken van de verliezen in de logistieke keten.

Wereldwijde standaard

Naar aanleiding van de mogelijke dreiging van digitalisering, is de TAPA bezig met de ontwikkeling van een wereldwijde cybersecurity standaard vanuit het perspectief van de supply chain. De Worldwide Council van TAPA heeft vastgesteld dat te weinig transport gerelateerde organisaties oog hebben voor informatiebeveiliging, terwijl dit erg belangrijk is om de middelen (assets) binnen het transport te kunnen beschermen. De TAPA wil deze standaard controleerbaar gaan maken wat betekenis kan hebben voor het TAPA-lidmaatschap.

Wilt u proactief te werk gaan en voorbereid zijn op de invoering van deze nieuwe standaard in de transportsector? Laat dan door Van Oers IT & Cybersecurity uw risico’s ten aanzien van online dreigingen inventariseren. Samen stellen we een roadmap op, zodat u precies weet wat er moet gebeuren om uw bedrijf beter te beveiligen op het gebied van informatiebeveiliging.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.