Vanoers.nlTransport en logistiekConjuctuurenquête: tarieven en personeelstekort blijven zorgenkindjes

Marktontwikkelingen Transport & Logistiek 

Tarieven en personeelstekort blijven zorgenkindjes in transport

2018 was een goed jaar voor de sector transport en logistiek en verdient het rapportcijfer 7. Maar ondernemers zijn niet tevreden over de prijzen en hebben zorgen over het chauffeurstekort.

Ondernemers in transport en logistiek hadden het druk in 2018: 75 procent van de ondervraagde ondernemers was tevreden of zeer tevreden over de bedrijvigheid. 70 procent was dat ook over de omzet.  Dat blijkt uit de TLN-Conjunctuurenquête die is ingevuld door 628 TLN-leden.

Onvrede over tarieven

Ondernemers gaven 2018 daarom ook het rapportcijfer 7. Maar onvrede is er ook; met name over de tarieven. 63 procent van de ondervraagde ondernemers is niet tevreden over de tarieven, Jan Boeve, TLN directeur: “Dat is natuurlijk merkwaardig. Wij horen af en toe van leden dat zij de tarieven verhoogd hebben en dat dit ook kán. Maar veel bedrijven doen dat niet en zijn niet tevreden over de prijs die zij voor hun werk krijgen. “We blijven zorgen houden over de winstgevendheid in onze sector.”

Zorgen om arbeidsmarkt

Naast de lage tarieven blijft ook het tekort aan personeel een probleem voor ondernemers in transport en logistiek. In het vierde kwartaal van 2018 had 37 procent van de ondervraagden vacatures. Het aantal vacatures varieerde van 1 tot 102 per bedrijf. De bedrijven hebben vooral behoefte aan meer chauffeurs. En het kost de bedrijven veel moeite om de vacatures in te vullen. 41 procent geeft aan dat de vacatures ‘moeilijk’ in te vullen zijn; 22 procent zegt dat het ‘zeer moeilijk’ is. TLN-leden geven aan dat het vooral lastig is om goede chauffeurs te vinden, met voldoende ervaring en een goede mentaliteit.

2019 wordt ‘normaal’ jaar

De ondervraagde bedrijven geven aan dat zij in 2019 ongeveer hetzelfde niveau van bedrijvigheid en omzet verwachten. Ook het personeelsbestand en het wagenpark zal dit jaar niet groeien. 2019 zal dus vooral een ‘normaal’ jaar worden voor ondernemers in transport en logistiek.

Bron: logistiek.nl

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

demis van loenhout
Demis van Loenhout | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.