Vanoers.nlTransport en logistiek, Duurzaamheidsadvies– Cursus – Wettelijke CO2-prestatienorm goederenvervoer

- Cursus -Wettelijke CO2-prestatienorm goederenvervoer [Cursus]  

Kabinet wil goederenvervoer wettelijke co2-prestatienorm opleggen

De invoering van een wettelijke CO2-prestatienorm voor goederenvervoer moet ervoor zorgen dat er versneld 30 procent CO2-reductie in de logistieke sector plaatsvindt. De invoering moet per 1 januari 2027 plaatsvinden. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van I&W Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer.

Meerdere mogelijkheden voor verbetering CO2-prestatie

“Bij de verbetering van de CO2-prestatie gaat het erom dat bedrijven minder CO2 uitstoten voor hun vervoersprestatie. In absolute zin kan de CO2-uitstoot van het bedrijf toenemen door uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten, maar de uitstoot per vervoerde pallet of ton product wordt daarbij gereduceerd. Daarbij hebben bedrijven verschillende keuzemogelijkheden. Daarbij kan gedacht worden aan een hogere beladingsgraad, kortere supply chains, inzet van LZV’s, gebruik van andere modaliteiten als spoor en binnenvaart of nul-emissie voer- en vaartuigen. Door te sturen op de CO2-prestatie hebben bedrijven de vrijheid om te kiezen voor die maatregel die het beste bij de bedrijfsvoering past”, legt de staatssecretaris uit.

CO2-prestatie monitoren en verbeteren

Bedrijven zijn op dit moment niet verplicht hun CO2-prestatie te monitoren. Met deze maatregel worden bedrijven uitgedaagd om CO2-prestatiedoelen te formuleren en worden zij gestimuleerd om werk te maken van het verbeteren van hun CO2-prestaties. De maatregel omvat het goederenvervoer over weg, water en spoor. De maatregel geldt voor alle bedrijven waardoor achterblijvers ook gestimuleerd hun CO2-prestaties te verbeteren waardoor het gelijk speelveld tussen bedrijven onderling geborgd blijft. Het registreren, monitoren en verbeteren van de CO2-prestatie moet voor de logistieke sector werkbaar zijn en niet leiden tot significante administratieve lasten. “Er wordt gestart met zelfregulering en toegewerkt naar een wettelijke norm die met ingang van 1 januari 2027 in werking treedt. De invoering van een wettelijke norm voor CO2-prestaties van het goederenvervoer duurt 2 jaar en moet zorgen voor een versnelde 30 procent CO2-reductie van de logistieke sector t.o.v. het jaar 2018”, schrijft Heijnen.

Transportseminar 2023

Met de transitie van fossiel naar duurzaam en andere ontwikkelingen in de transportsector komt er veel op u als ondernemer af. Tijdens het Van Oers Transportseminar op donderdag 2 november 2023 nemen verschillende sprekers u mee in de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Ook onze duurzaamheidsadviseurs zullen aanwezig zijn om te vertellen over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van verduurzaming. Het is tevens een mooie kans om te netwerken en ervaringen te delen met andere ondernemers uit de sector. Bent u erbij? U kunt zich aanmelden via onderstaande button.

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!