Afspraken in het onderhandelingsakkoord
In het nieuwe onderhandelaarsakkoord is een loonstijging van 4,75% afgesproken en een eenmalige uitkering van 500 euro voor al het onderwijspersoneel in het basisonderwijs dat op 1 juli 2022 in dienst is (naar rato van de wtf). De looptijd van dit onderhandelaarsakkoord is van 1 juni 2022 tot en met 30 april 2023 om de planning met de CAO VO gelijk te trekken.
Daarnaast zijn in het onderhandelaarsakkoord ook afspraken gemaakt over professionalisering en een nieuwe ouderschapsverlofregeling. Tot en met 11 juli kan er gestemd worden over het onderhandelaarsakkoord.
Veranderingen ouderschapsregeling
De huidige ouderschapsregeling in de cao is als volgt: 1040 uur verlof, waarvan 415 uur betaald ouderschapsverlof tegen 55% van het salaris en 625 uur onbetaald ouderschapsverlof waarbij de pensioenafdracht gelijk blijft. Dit verlofrecht bestaat tot het kind de leeftijd van 8 jaren heeft bereikt. De nieuwe wettelijke regeling voor het ouderschapsverlof kent een hoger percentage en stelt grenzen aan de flexibele invulling daarvan. Per 2 augustus a.s. treedt de nieuwe wet in werking die in de nieuwe CAO is meegenomen. Volgens de nieuwe regeling wordt per 2 augustus 2022 het percentage van doorbetaling van de bezoldiging over maximaal 415 uur gedurende het eerste levensjaar van het kind verhoogd naar 75% van de bezoldiging, (ipv de huidige 55%) onder verrekening van de wettelijke uitkering van het UWV op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof.
Het deel van de 415 uur dat niet wordt opgenomen gedurende het eerste levensjaar, kan gedurende de drie levensjaren erna worden opgenomen tegen de oude voorwaarden (55% van de bezoldiging). De terugbetalingsregeling (artikel 8.19 lid 3 en 4 van de CAO PO) vervalt per 2 augustus 2022 voor het gedeelte van het betaalde ouderschapsverlof dat is opgenomen in het eerste levensjaar. Voor reeds bestaande afspraken zal een overgangsrecht worden uitgewerkt in de CAO tekst.
Financiële effecten
Met de nieuwe wetgeving, waarin een deel van het betaald ouderschapsverlof door het UWV wordt gefinancierd, ontstaat financiële ruimte. Sociale partners spreken voor het einde van de looptijd van deze cao samen af te bezien hoe hoog deze vrijval van middelen zal zijn. Zij willen tot afspraken komen over de besteding van deze middelen met als doel een mogelijk verschil tussen PO en VO in de vergoeding van reiskosten woning-werkverkeer weg te nemen of te verminderen.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze onderwijsspecialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: onderwijs@vanoers.nl.